Sīrijas ziemeļos kurdu pašpasludinātajā de facto Rožavas autonomijā ASV gandrīz pabeigušas vienas aviācijas bāzes izbūvi un sākušas celt otru, atsaucoties uz kurdu medijiem, ziņo aģentūra "Reuters".

ASV Centrālā reģiona komandpunkta (CENTCOM) pārstāvis gan norādījis, ka lielvalsts nav pārņēmusi kontroli kādā no Sīrijas aviobāzēm vai lidlaukiem.

Irākas Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā bāzētais medijs "BasNews", atsaucoties uz kādu militārpersonu, vēsta, ka Sīrijas ziemeļaustrumu Hasekas provincē netālu no Rmelanas (Ževādījas) ASV gandrīz pabeigušas esoša lidlauka rekonstrukciju par aviācijas bāzi. Savukārt otra bāze, kas būšot izmantojama gan militāriem, gan civiliem mērķiem, pašlaik no jauna tiekot celta uz dienvidaustrumiem no Kobanes.

Bāžu būvniecībā iesaistīti desmitiem ASV ekspertu un tehniķu, aģentūrai atklājis kāds ASV vadītās alianses pārstāvis.

Rmelanas lidlauku jau labu laiku izmanto ASV Gaisa spēku helikopteri, apgādes un loģistikas operācijām.

Pērn ASV uz Sīriju nosūtīja vairākus desmitus specvienību karavīru, kuru uzdevums ir Bašara al Asada opozīcijas spēku, kā arī kurdu karavīru apmācīšana. Tāpat ASV atbalstītie grupējumi apgādāti ar ieročiem un munīciju.

CENTCOM pārstāvis gan uzsver, ka ziņas par to, ka ASV spēki kontrolē kādus lidlaukus Sīrijā, ir nepareizas. "Mūsu izvietojums un spēku apmērs ir mazs un palicis tāds, kāds jau ziņots agrākos armijas pārstāvju paziņojumos. To ņemot vērā, ASV spēki Sīrijā gan joprojām meklē jaunus veidus, kā palielināt loģistikas efektivitāti un personāla atbalstu."

Pagājušajā mēnesī ASV padomnieki, kā arī ASV gaisa spēki asistēja kurdu spēku uzbrukumam Hasakas provinces Šedādas pilsētai, kuru tiem veiksmīgi izdevās atkarot teroristiskajai organizācijai "Daesh".

Pēc Arābu pavasara aizsāktiem nemieriem un Sīrijas militārā konflikta sākuma 2011. gadā, Sīrijas kurdu politiskā kustība "Demokrātiskā vienotības partija" (PYD) strauji pārņēma plašas pārsvarā kurdu apdzīvotas teritorijas valsts ziemeļaustrumos un ziemeļrietumos, pasludinot de facto autonomu Rožavas apgabala izveidošanu un Kāmišlī noteikšanu par tās galvaspilsētu. Drīz PYD militārais spārns "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) kļuva par ASV galveno sabiedroto reģionā.

Cieša ASV sadarbība ar YPG saglabājusies par spīti NATO dalībvalsts Turcijas bažām par kurdu spēku mērķiem un YPG saistību ar Turcijā par teroristu organizāciju pasludināto "Kurdistānas strādnieku partiju" (PKK) un tās paramilitāro spārnu "Tautas aizsardzības spēki" (HPG).

PKK un HPG tiek vainotas vairāku teroraktu sarīkošanā Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!