Foto: Sputnik/Scanpix

ASV vadītās koalīcijas kaujas lidmašīnas ceturtdien bombardējušas Sīrijas valdības pusē karojošo spēku tehniku, kas pārāk tuvu piebraukusi bāzei, kur Rietumu specvienību karavīri apmāca nemiernieku kaujiniekus, vēsta "The Telegraph".

ASV lidaparāti devuši triecienu 27 tanku konvojam, kas aptuveni 20 kilometru attālumā pietuvojies koalīcijas garnizonam Tanfā – pie robežpārejas punkta uz Irāku Sīrijas dienvidos.

Tanfas virzienā pa ceļu braucošais konvojs nav reaģējis uz dažāda veida brīdinājumiem nebraukt pārāk tuvu koalīcijas spēkiem un pārkāpis tā saukto konfliktu novēršanas zonas rādiusu ap karavīru novietojumu, medijam paskaidroja kāda ASV amatpersona.

Kad konvojs nav apstājies arī pēc ASV lidmašīnu brīdinošiem manevriem, pa to tika dots trieciens. "Tad bija trieciens pret vadošo kolonnas daļu," atklāj amatpersona.

Karte: aptuvenā uzlidojuma vieta

Savukārt nemiernieku grupējumu koalīcijas "Brīvā Sīrijas armija" (FSA) runasvīrs stāsta, ka nemiernieki ir apmācīti, lai karotu pret grupējumu "Daesh", taču ceturtdien pašaizsardzības nolūkos bija spiesti iesaistīties sadursmēs ar Bašara al Asada režīma pusē karojošajiem spēkiem.

"Režīmam un irāņiem nebija jātuvojas, taču šodien viņi nolēma, ka vēlas pārņemt Tanfas robežlīniju un galveno robežpārejas punktu, tad Sīrijas Arābu armija un irāņi sadūrās ar mūsu karavīriem," "The Telegraph" stāsta Magavirs al Tavra.

FSA brigāde paziņojusi amerikāņiem, ka notiek uzbrukums, un koalīcija deva triecienu pa Damaskas-Bagdādes ceļu, viņš turpina.

"The Telegraph" nesniedz datus par uzlidojumā cietušajiem vai bojāgājušajiem, taču Sīrijas konflikta jaunumus apkopojošās vietnes ziņo, ka nogalināti seši un ievainoti trīs Asada režīma pusē karojošie.

Tāpat iznīcināti četri tanki, astoņi pikapi un pašbraucošā pretgaisa aizsardzības ieroču sistēma ZSU "Šilka".

Pēc izskanējušajām ziņām par uzlidojumu ASV aizsardzības ministrs Džeims Matiss ceturtdien apgalvoja, ka ASV nepalielina savu lomu Sīrijas pilsoņu karā, bet vienmēr aizstāvēs savus karavīrus, ziņo aģentūra AFP.

Apkārtne, kur notika incidents, ir stratēģiski svarīga Asada režīmam un tā reģionālajiem sabiedrotajiem. Kontrole pār Damaskas-Bagdādes ceļu atjaunotu režīma saikni ar sabiedrotajiem Irākā, skaidro "The Telegraph".

Šis ceļš bija svarīgs Irānas ieroču ievešanas maršruts Sīrijā pirms grupējums "Daesh" sagrāba plašas teritorijas gar Irākas-Sīrijas robežu.

Taču Tanfa ir arī svarīgs centrs ASV un Lielbritānijas speciālo operāciju spēkiem, kas cīņai pret "Daesh" apmāca vietējos opozīcijas kaujiniekus. Aprīlī ASV speciālie spēki Tanfā palīdzēja atvairīt "Daesh" uzbrukumu, norāda medijs.

Pērnā gada septembrī ASV lidmašīnas sabombardēja Asada spēkus pie Deir ez Zoras, nogalinot vairākus desmitus karavīru. Vašingtona toreiz apgalvoja, ka uzlidojumu mērķis bijis "Daesh", bet Sīrijas karavīri sabombardēti kļūdas dēļ. Krievijas un Sīrijas valdības tikmēr uzskatīja, ka trieciens pret sīriešiem bija apzināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!