ASV kara lidmašīnas ir iznīcinājušas 283 degvielas autocisternas Sīrijas austrumos, kas tikušas izmantotas naftas transportēšanai ar mērķi palīdzēt finansēt džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), pirmdien paziņoja ASV amatpersonas.

Milzīgais uzlidojums ir vēl viens pavērsiens, ASV vadītajai koalīcijai pastiprinot kampaņu pret džihādistiem un koncentrējoties uz viņu naftas kontrabandas infrastruktūru, kura šim grupējumam ir nodrošinājusi ienākumus - apmēram 500 miljonus ASV dolāru gadā.

Pentagona preses sekretārs kapteinis Džefs Deiviss informēja, ka uzlidojums noticis sestdien starp Hasakas un Deirezoras pilsētām Sīrijas austrumos. Nepilnu nedēļu pirms tam citā līdzīgā uzlidojumā tika iznīcinātas 116 "Islāma valsts" degvielas autocisternas.

Tāpat kā iepriekšējā gadījumā ASV kara lidmašīnas sestdien vispirms veica zemu lidojumu virs autocisternām kā "spēka demonstrējumu", bet pēc tam nometa skrejlapas ar aicinājumu šoferiem atstāt mašīnas un glābties bēgot.

Pentagons uzskata, ka šo automašīnu šoferi nav džihādisti, lai gan tās izmantotas "Islāma valsts" atbalstīšanai.

Degvielas autocisternas tika iznīcinātas ASV lidmašīnu A-10 un AC-130 uzlidojumos, un nav ziņots, ka tajos būtu gājuši bojā civiliedzīvotāji.

Arī Krievija, kas veic gaisa triecienu kampaņu Sīrijā bez iesaistīšanās ASV vadītajā koalīcijā, apgalvo, ka ir iznīcinājusi desmitiem degvielas autocisternu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!