Foto: AFP/Scanpix

Vairāki desmiti ASV likumdevēju aicina prezidentu Baraku Obamu konsultēties ar Kongresu un gūt tā atbalstu pirms uzbrukuma Sīrijai.

Kongress līdz 9.septembrim ir brīvdienās, taču tā "locekļi var sapulcēties pēc jūsu lūguma", teikts republikāņu kongresmeņa Skota Ridžela vēstulē prezidentam, kuru līdz otrdienas vakaram bija parakstījuši 40 kongresmeņi. "Mēs esam gatavi atgriezties uz sesiju, izskatīt faktus un dalīties lēmumu nastā, kas pieņemti attiecībā uz ASV iesaistīšanos strauji pieaugošajā Sīrijas konfliktā."

Ridžels un citi kongresmeņi acīmredzot vēlas nepieļaut, ka prezidents ar savu izpildvaras rīkojumu uzdod pielietot spēku, neprasot Pārstāvju palātas un Senāta atļauju, kā tas bija Lībijas gadījumā.

Nosodot ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā kā nepieļaujamu, Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Eds Roiss brīdina, ka militāra intervence var izraisīt Sīrijas krīzes eskalāciju.

Obamas "administrācijai būtu jāatnāk uz Kongresu un jāizskaidro savi plāni. Sekas ir pārāk lielas, lai Kongresu nostumtu malā", pavēstīja Roiss.

1973.gada likums prasa prezidentiem gūt Kongresa atļauju, lai nosūtītu ASV spēkus uz karadarbību, kas ilgst vairāk par 60 dienām.

Vairums prezidentu nav prasījuši šādu atļauju, tā vietā vienkārši informējot Kongresu.

Kā otrdien paziņoja Baltais nams, nevajadzētu būt nekādām šaubām, ka pagājušajā nedēļā Damaskas pievārtē pieredzēto ķīmisko ieroču uzbrukumu sarīkoja Sīrijas režīma spēki.

"Nevienam, kurš šim jautājumam pievēršas loģiski, nevajadzētu būt nekādām šaubām, ka Sīrijas režīms ir atbildīgs par ķīmisko ieroču izmantošanu 21.augustā pie Damaskas," preses konferencē uzsvēra Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs.

Pēc viņa teiktā, Baltais nams šonedēļ izplatīs ASV izlūkdienesta ziņojuma atklāto versiju par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

Kārnijs arī norādīja, ka ASV prezidents Baraks Obama šobrīd nav pieņēmis lēmumu, kā ASV reaģēs uz ķīmisko ieroču pielietošanu.

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk sākuši skanēt ASV un to sabiedrotie draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!