Foto: AFP/Scanpix



ASV likumdevēji, kuriem Krievija ceturtdien noteikusi sankcijas, ir lepni par to, ka iekļuvuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina "melnajā sarakstā".

Maskava par savām sankcijām paziņoja tikai dažas minūtes pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama bija nācis klajā ar paziņojumu, ka tiek paplašinātas Krievijai iepriekš noteiktās sankcijas, kas pret Maskavu tiek īstenotas, sodot to par Krimas aneksiju. Kremļa "melnajā sarakstā'' iekļuvis arī Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners un Senāta vairākuma frakcijas līderis Harijs Rīds, kā arī senators Džons Makeins.

"Lepojos, ka esmu iekļauts to cilvēku sarakstā, kas vēlas stāties pretī Putina agresijai," tviterī ierakstījis Bēners.

Kapitolija kalnā, kur abu partiju likumdevēji aicinājuši stingrāk vērsties pret Maskavu, reakcija uz pēdējiem notikumiem bijusi zibenīga.

Senāta Ārlietu komisija jau apstiprinājusi likumprojektu par finanšu palīdzības piešķišanu Ukrainai un sankciju noteikšanu Krievijai.

"Prezidenta Putina militārā invāzija un Krimas aneksija ir brutāla, pilnīgi nepieņemama un diemžēl atgriež mūs atpakaļ Aukstā kara agresijas un naidīguma laikmetā," sacīja komisijas priekšsēdētājs demokrāts Roberts Mendess.

"Tam tā nevajadzētu būt, bet, ja iestāšanās par Ukrainas tautu, tās brīvību, tās smagi izcīnīto demokrātiju un suverenitāti nozīmē, ka man Putins nosaka sankcijas - lai tā būtu," viņš piebilda.

Senators Makeins - dedzīgs Kremļa kritiķis, kurš jau labu laiku brīdina, ka Putins vēlas atjaunot Krievijas impēriju - arī nav sarūgtināts par nonākšanu Kremļa "melnajā sarakstā".

"Esmu lepns, ka Putins pret mani noteicis sankcijas. Es nekad nemazināšu savus pūliņus un nodošanos Ukrainas, kas ietver arī Krimu, brīvībai un neatkarībai," tviterī ierakstījis Makeins.

Līdzās Bēneram, Rīdam, Mendesam un Makeinam Putina "melnajā sarakstā" iekļauta arī senatore Mērija Lendrū un senators Denjels Kouts, kā arī ASV prezidenta nacionālās drošības jautājumu palīga vietniece Kerolaina Atkinsone, prezidenta palīgi Denjels Pfeifers un Bendžamins Rods.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Otrdien Putins parakstīja "līgumu" par Krimas aneksiju, ko parlamenta apakšpalāta ceturtdien jau ratificējusi.

Krievijas armijas uzbrukumā Ukrainas armijas objektam Simferopolē otrdien viens Ukrainas karavīrs tika nogalināts. Ukrainas un Krievijas konfliktā tas ir pirmais bojāgājušais.

Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Kļimenko ceturtdien paziņoja - ir pazīmes, kas liecina, ka Krievija gatavojas plaša mēroga uzbrukumam Ukrainas austrumos un dienvidos.

Maskavas rīcība izsaukusi asu starptautisko nosodījumu, un ASV, Eiropas Savienība (ES), kā arī citas rietumvalstis sola pret Krieviju vērst arvien bargākas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!