Foto: EPA/LETA

Savienotās Valstis lūgušas Poliju izdot kinorežisoru Romānu Polaņski, kurš 1977.gadā atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās ar nepilngadīgu meiteni, bet pirms sprieduma pasludināšanas aizbēga no ASV, trešdien paziņojusi Polijas prokuratūra.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Šveices varasiestādes 2009.gadā pēc ASV pieprasījuma arestēja franču režisoru, kad viņš devās pēc balvas uz Cīrihes kinofestivālu. Pēc vairākiem cietumā pavadītiem mēnešiem Polaņskim tika mainīts drošības līdzeklis uz mājas arestu, kura laikā viņš atradās savā brīvdienu mājā slēpošanas kūrortā Gštādē, gaidot Šveices varasiestāžu lēmumu par viņa izdošanu vai neizdošanu ASV.

Galu galā 2010.gada jūlijā Šveices tiesa noraidīja ASV prasību viņu izdod un atcēla mājas arestu, tomēr apsūdzības dzimumnoziegumos ASV nav atceltas.

1976.gadā Polaņskis ieguva Francijas pilsonību. Mediji ziņo, ka pašreiz viņš atrodas Polijā.

Oktobrī Polaņskis ieradās Varšavā, lai piedalītos ebreju muzeja atklāšanā. ASV vēlējās panākt viņa arestu.

Polijas prokurori izjautāja 81 gadu veco kinorežisoru, bet viņu neaizturēja.

ASV izdošanas pieprasījumu Polija saņēma pirmdien un tālāk tas tiks nodots reģionālajiem prokuroriem, kuri izmeklē šo lietu, pavēstīja Polijas ģenerālprokurora biroja preses pārstāvis.

"Pirmais, ko prokurori darīs, būs Polaņska nopratināšana," viņš piebilda, bet atteicās atklāt kinorežisora pašreizējo atrašanās vietu.

Polaņska advokāti nesen pieprasīja jaunu noklausīšanos, lai slēgtu veco lietu, bet Losandželosas tiesnesis pagājušajā mēnesī atteicās no jauna atvērt šo lietu.

Polaņska advokāts Ježijs Stahovičs ziņu aģentūrai AFP trešdien atklāja, ka ir informēts par izdošanas pieprasījumu, bet attiecās teikt, kur tieši Polijā atrodas viņa klients.

Polijas tiesa izskatīs izdošanas pieprasījumu. Tā noraidīšana nozīmēs lietas slēgšanu, bet apstiprināšanas gadījumā galīgo lēmumu par izdošanu pieņems Tieslietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!