Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) Spānijā slepeni izspiegojusi 60 miljonus telefona zvanu vienā mēnesī, par Spāņu mediju atklāto, pamatojoties uz ASV slepenās informācijas nopludinātāja Edvarda Snoudena dokumentiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

NSA fiksējusi telefona numurus, zvanītāja atrašanās vietu un zvana adresātu, bet pats sarunu saturs nav ticis novērots, informē mediji.  ASV miljoniem spāņu telefona zvanus, īsziņas un e-pastus izsekojušas laika posmā no 2012. gada decembra līdz 2013. gada janvārim, raksta laikraksts "El Pais" un "El Mundo".

Pirmdien pie Spānijas ārlietu ministra sniegt paskaidrojumus ir izsaukts ASV vēstnieks Madridē.

Šīs ir kārtējās apsūdzības par ASV dienestu veikto spiegošanu Eiropā un citās pasaulse valstīs. Saistībā ar tām Eiropas Savienības (ES) parlamentārā delegācija gatavojas vizītēm Vašingtonā. Parlamenta Pilsonisko brīvību komiteja uzrunās Kongresa locekļus, lai izteiktu tiem bažas, un ievāks informāciju.

Pagājušajā nedēļā mediji ziņoja, ka ASV vairāk nekā desmit gadus izspiegojušas Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefona zvanus, bet novērošana beigusies vien pirms dažiem mēnešiem. Šonedēļ, lai izmeklētu apsūdzības, uz ASV dodas Vācijas izlūkdienestu pārstāvji.

Tikmēr Japānas mediji ziņo, ka NSA 2011. gadā lūgusi Tokijai palīdzēt novērot optiskās šķiedras kabeļus, kas caur Japānu piegādā datus uz Āzijas Klusā okeāna reģionu. Tas ASV būtu devis iespēju izspiegot Ķīnu, bet Japāna atteikusi sadarbību, pamatojoties uz juridiskiem aizliegumiem un personāla trūkumu, ziņo aģentūra "Kyodo".

NSA ir izspiegojusi 35 pasaules valstu līderu telefonus, piektdien vēstīja laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem dokumentiem, norādot, ka dienests sācis sarunu izspiegošanu pēc tam, kad bija saņēmis līderu telefonnumurus no Baltā nama, Pentagona un Valsts departamenta amatpersonām.

Atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Vācu žurnāls "Der Spiegel" vēstīja, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā un izspiegojuši privātus vācu e-pastus.

Francijas laikraksts "Le Monde" ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) mēneša laikā pārtvērusi 70,3 miljonus privātu telefonsarunu, kas izdarītas Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!