Foto: AFP/Scanpix

ASV neplāno militāro iejaukšanos situācijā Sīrijā vai iebrukumu valsts teritorijā, jo ASV prezidents Baraks Obama uzskata, ka šāda rīcība nebūtu pareiza, paziņojis Baltā nama preses sekretārs Džejs Karnijs, ziņo "Interfax".

Ar šādu paziņojumu Baltā nama pārstāvis nācis klajā, komentējot senatora Džona Makkeina apgalvojumus, ka ASV administrācija nedara visu iespējamo, lai noregulētu Sīrijas konfliktu.

Karnijs atzīmējis, ka ASV administrācija grasās panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos, taču sola to darīt "ar sankciju un tālākās starptautiskās izolācijas palīdzību".

"Mēs turpināsim darbu kopā ar citām valstīm un sniegsim nemilitāro palīdzību Sīrijas opozīcijai," skaidrojis Baltā nama pārstāvis.

Savukārt Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulande paziņojusi, ka tagad ASV plāno aktīvāk rīkoties nevis ANO Drošības padomē, kur Krievija un Ķīna jau bloķējusi rezolūciju par sankcijām pret Sīriju, bet caur citiem diplomātiskajiem kanāliem.

Viņa klāstījusi, ka Vašingtona plāno pastiprināt sankcijas pret Sīriju un atbalstīt opozīciju, lai sagatavotu to varas pārņemšanai un pagaidu valdīšanai, līdz Sīrijā notiks demokrātiskas vēlēšanas.

ASV arī sola sniegt Sīrijai humāno palīdzību, atturoties no militāro kravu piegādēm.

Jau vēstīts, ka Sīrijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džihāds Makdisi paziņoja, ka Sīrija lietotu ķīmiskos vai cita veida nekonvencionālos ieročus tikai pret ārēju agresiju, nevis pret saviem civiliedzīvotājiem.

Arābu līgas valstu ārlietu ministri pirmdien aicināja al Asadu atkāpties un apsolīja, ka viņam un ģimenei tiks piedāvāta droša aizbraukšana no Sīrijas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

18.jūlijā vairāki ministri un citas augsta ranga amatpersonas cieta sprādzienā Sīrijas Nacionālas drošības dienesta ēkas Damaskā. Sprādziens notika valsts drošības institūciju mītnē Damaskas centra rajonā Ravdā.

Cilvēktiesību organizācijas paziņojušas, ka nemieros Sīrijā gājuši bojā jau vairāk nekā 19 000 cilvēku. Pēc organizāciju sniegtās informācijas, nogalināti 19 106 cilvēki, no tiem 13 296 civiliedzīvotāju, 481 karavīrs un 949 dezertieri no armijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!