Foto: DELFI

Austrumeiropas valstīm būtu jāaizmirst par "seno naidu un pārestībām" un jāstrādā, lai nogludinātu nesaskaņas un veicinātu demokrātiju, ar šādu paziņojumu nākusi klajā jaunā ASV valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Viktorija Ņūlenda.

Vienlaikus viņa brīdināja, ka dažās savulaik komunistu kontrolētajās valstīs korupcija grauj uzticību valdībai.

"Korupcija ir postoša demokrātiskā sapņa slepkava," uzsvēra Ņūlenda. "Eiropas centrālajā un austrumu reģionā sabiedrības uzticība ievēlētajām valdībām krītas, jo vēlētāji uzskata, ka līderi vispirms rūpējas par savām interesēm, bet tikai pēc tam par tautu."

Tikmēr attiecībā uz Viļņā šā mēneša nogalē gaidāmo Austrumu partnerības samitu Ņūlenda norādīja, ka tas būs "vēsturisks brīdis" Ukrainai, Gruzijai un Moldovai.

"Savienotās Valstis atzinīgi vērtē šo valstu izvēli par labu Eiropai un vēlas redzēt to iekļaušanu Eiropas saimē," norādīja Ņūlenda.

Vienlaikus gan viņa brīdināja, ka Ukraina varētu apdraudēt savas izredzes, nespējot rast visām pusēm pieņemamu notiesātās ekspremjeres Jūlijas Timošenko lietas risinājumu.

"Mēs pievienojamies ES, mudinot Ukrainas līderus izdarīt pareizu un vēsturisku izvēli saviem 45 miljoniem pilsoņu. Pagātnes pārestību vietā izvēlēties nākotni saviem bērniem," piebilda ASV valsts sekretāra vietniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!