Foto: Reuters/Scanpix

Nelikumīgā Krimas aneksija bija traģēdija ne tikai Ukrainai, bet arī visai Eiropai, teica augsta ranga ASV Valsts departamenta pārstāvis.

ASV uzskata, ka pirms diviem gadiem notikusī Krimas pretlikumīgā okupācija ir starptautisko tiesību pārkāpums. ASV turpina neatzīt Krimu par Krievijas Federācijas daļu un to turpinās uzsvērt dažādos veidos. "[ASV valsts sekretārs Džons] Kerijs un [ASV prezidents Baraks] Obama telefonsarunā ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu ir teikuši to pašu - ASV 21.gadsimtā nepieņems vardarbīgas robežas izmaiņas," teica ASV amatpersona, kura savu vārdu nevēlējās atklāt.

ASV ir pārliecinātas, ka Krimas aneksija bija traģēdija ne tikai Ukrainai, bet arī visai Eiropai. Šobrīd Krievijai ir vienkārša izvēle - pilnībā izpildīt Minskas vienošanās nosacījumus, vai arī samierināties ar ekonomiku graujošām sankcijā, uzsvēra ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Lai arī pasaulē patlaban norisinās dažādi sarežģīti notikumi un attīstās dažādas krīzes, piemēram, Sīrijā, Jemenā vai patvēruma meklētāju jautājums Eiropā, tomēr ne Rietumi, ne ASV nav aizmirsuši par nelikumīgo Krimas aneksiju, norādīja ASV amatpersona.

Jau vēstīts, ka trešdien, 16. martā, apritēja divi gadi kopš Krievija pretlikumīgi anektēja Krimu un Sevastopoli. Latvija līdz ar Eiropas Savienību, ASV un citām valstīm turpina pilnībā atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, konsekventi īstenojot Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku.

Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu 2014. gada martā pēc starptautiski neatzīta referenduma reģionā par pievienošanos Krievijai. Krievija bija ievedusi Krimas pussalā tūkstošiem īpašo spēku karavīru pēc tam, kad tautas protestos Kijevā tika gāzts prokrieviskais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Tiek lēsts, ka pēc aneksijas Krimu ir pametuši 10 tūkstoši līdz 15 tūkstoši Krimas tatāru.

Lielākā daļa no 300 tūkstošu cilvēku veidotās Krimas tatāru kopienas asi iebilst pret Krievijas veikto Krimas aneksiju , ko Ukrainas centrālā valdība un Rietumvalstis nosoda kā nelikumīgu teritorijas sagrābšanu. Kopš aneksijas daudzi Krimas tatāru aktīvisti ir aizturēti un kopienas līderiem ir aizliegts ierasties reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!