Foto: Reuters/Scanpix

Pieņemoties spēkā nemieriem, kas izcēlās pēc tam, kad policists 9. augustā nošāva melnādainu pusaudzi, uz ASV Misūri štata Sentluisas piepilsētu Fergusonu tiek nosūtīti Nacionālās gvardes karavīri, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Gubernators Džejs Niksons ir parakstījis rīkojumu par Nacionālas gvardes nosūtīšanu, lai "palīdzētu atjaunot mieru un kārtību, un aizsargātu Fergusonas iedzīvotājus".

Lēmums pieņemts pēc tam, kad, tuvojoties otrajai naktij, kurā noteikta komandantstunda, policijai uzbrucis protestētāju pūlis. Demonstranti policistu virzienā metuši degbumbas un pudeles. Policija norāda, ka tai nebija citas izejas, kā reaģēt uz uzbrukumu un sākt demonstrantu izdzenāšanu.


ASV Nacionālā gvarde ir brīvprātīga rezerves militārā organizācija, kas ir pārstāvēta katrā štatā un teritorijā. Štatu gubernatoriem ir tiesības izmantot to masu nemieru vai katastrofu gadījumā.

Nacionālas ārkārtas situācijas gadījumā ar ASV prezidenta rīkojumu Nacionālās gvardes karavīri var tikt iesaukti aktīvajā dienestā līdz diviem gadiem.

Spriedzi Sentluisas piepilsētā izraisīja melnādainā pusaudža Maikla Brauna nošaušana 9. augustā pārsvarā melnādaino apdzīvotajā Fergusonas piepilsētā.

Baltais policists Darens Vilsons jaunieti apturējis par to, ka viņš gājis pa ielu, traucējot satiksmi. Policija norāda, ka Brauns uzbrucis policistam un mēģinājis atņemt viņa ieroci.

Tiesu medicīnas ekspertīzē secināts, ka jaunietis nošauts, bet netika atklāts, ar cik šāvieniem. Savukārt privātā ekspertīzē noteikts, ka viņš sašauts vismaz sešas reizes, divas no tām galvā, vēsta laikraksts "The New York Times".

Amatpersonas atklāja, ka šaušanā vainotais likumsargs ir policists jau sešus gadus un par viņu nav bijušas nekādas sūdzības.

Misūri gubernators izteicis kritiku policijai par to, ka tā publiskojusi novērošanas kameras ierakstu, kurā redzams, kā Brauns neilgi pirms incidenta veikalā nozog cigārus un draud pārdevējam. Policists, kurš sašāva Fergusonu, par to nav zinājis.

Vardarbīgi nemieri Fergusonā izcēlās jau 10. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!