Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis vairs nepalīdzēs atjaunot karā izpostīto Sīriju, kamēr tur atradīsies Irānas karavīri, trešdien paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Uzstājoties ar runu Amerikas nacionālās drošības ebreju institūtā, Pompeo solīja virzīt uz priekšu prezidenta Donalda Trampa centienus izolēt Irānu, nosakot tai bargas sankcijas.

"Atbildība par Irānas izraidīšanu no valsts gulstas uz Sīrijas valdību, kas ir atbildīga par tās klātbūtni tur," sacīja Pompeo.

"Ja Sīrija nenodrošinās pilnīgu Irānas atbalstīto karavīru atvilkšanu, tā nesaņems savai atjaunošanai vairs nevienu dolāru no Savienotajām Valstīm," paziņoja Pompeo.

ASV ir aptuveni 2000 karavīru Sīrijā. Galvenokārt viņi nodarbojas ar kaujinieku apmācīšanu un konsultēšanu. Šo misiju autorizēja nu jau bijušais ASV prezidents Baraks Obama, lai sakautu teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Pompeo sacīja, ka cīņa pret "Islāma valsti" joprojām ir prioritāte, bet prioritāšu sarakstā iekļāva arī Irānas klātbūtnes izbeigšanu Sīrijā.

Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ASV karavīri paliks Sīrijā tik ilgi, kamēr "Irānas karavīri būs ārpus Irānas robežām".

Irāna un Krievija ir galvenās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotās asiņainajā pilsoņkarā, kurā kopš 2011.gada gājuši bojā gandrīz 365 000 cilvēku.

Pompeo neaicināja Krievijas karavīrus pamest Sīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!