Pasaulē modernākie un dārgākie amerikāņu iznīcinātāji – radaros faktiski neredzamie F-22 "Raptor" – nosūtīti uz mācībām pie Melnās jūras, lai stiprinātu atbalstu NATO austrumu sabiedrotajiem, kuri ir nobažījusies par Krievijas agresiju, vēsta aģentūra "Reuters".

ASV prezidents Baraks Obama 2014. gadā apsolīja stiprināt aizsardzību NATO austrumu flangā, kur satraukumu radījusi Krievijas realizētā Ukrainas Krimas pussalas aneksija un prokremlisko kaujinieku darbība Ukrainas austrumos.

Uz Rumāniju pie Melnās jūras no Lielbritānijas uz mācībām ieradās divi F-22 iznīcinātāji un degvielas uzpildes lidmašīna KC-135.

"Mēs šodien esam šeit, lai demonstrētu mūsu spējas nogādāt F-22 jebkur NATO vai Eiropā, kur tie vajadzīgi," Rumānijā skaidroja vienības komandieris Daniels Lehoski, papildinot, ka tas ir līdzeklis agresijas atturēšanai.

ASV 12 šīs modernās kaujas lidmašīnas, kuras ir aizliegts pārdot ārzemēm, ir izvietojusi Lielbritānijā.

F-22, kuri spēj izvairīties no radariem, pirmo reizi īstā militārā operācijā piedalījās uzlidojumos pret grupējumu "Daesh".

Vienvietīgo divu dzinēju taktisko iznīcinātāju ar "stealth" tehnoloģiju (ļauj izvairīties no lidaparāta identificēšanas radaros) izstrādājis uzņēmums "Lockheed Martin" sadarbībā ar "Boeing".

F-22 ir izmantojams gaisa kaujās, triecieniem pa sauszemi, elektroniskajā karadarbībā un izlūkošanā. F-22 formāli dienestā ieviesti 2005. gada decembrī, bet 2012. gadā ASV gaisa spēkiem piegādātas pēdējās no pasūtītajam lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!