Foto: AFP/Scanpix

ASV valdība nesteidz atzīt valdošās koalīcijas kandidāta Nikolasa Maduro uzvaru Venecuēlas prezidenta vēlēšanās. ASV vēl nav gatava atzīt svētdienas vēlēšanu rezultātu, atsaucieties uz ASV valsts sekretāra Džona Kerija teikto, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Kerijs uzsvēra, ka ir nopietni jautājumi par Venecuēlas valdības dzīvotspēju, ja vēlēšanu laikā ir pieļauti nopietni pārkāpumi.

Mirušā Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa izvēlētā pēcteča Maduro trauslo uzvaru apstrīd opozīcijas kandidāts Enrike Kapriless, kurš zaudējis ar niecīgu balsu skaitu. Opozicionāru līderis pieprasa balsu pārskaitīšanu un apgalvo, ka viņa rīcībā ir pierādījumi par vairāk nekā 3000 pārkāpumiem vēlēšanu laikā.

Nacionālā Vēlēšanu padome līdz šim ir atteikusies pārskatīt rezultātus un trešdien paziņoja, ka tam nav likumiska pamatojuma.

Reaģējot uz ASV paziņojumu, Maduro apsūdzēja Vašingtonu par jaukšanos valsts iekšējās lietās. "Mūs neuztrauc jūsu atzīšana," paziņoja 50 gadu vecais prezidents. "Mēs izvēlamies būt brīvi un mēs būsim brīvi ar vai bez jums," BBC citā Čavesa pēcteci.

"ASV iejaukšanās Venecuēlas lietās pēdējos mēnešos un sevišķi vēlēšanu kampaņas laikā bija brutāla un vulgāra," turpina bijušais autobusa vadītājs, kurš nu ir kļuvis par prezidentu.

Analītiķi Venecuēlas oficiālajā kritikā pret ASV nesaskata nekā jauna. ASV un tās "imperiālismu" bieži kritizēja martā mirušais prezidents Čavess, bet Maduro turpina viņa iesākto kursu.

Pēc Čavesa nāves Maduro paziņoja, ka tiks sākta izmeklēšana, lai pārbaudītu aizdomas, ka prezidentu nogalināja ārvalstu izlūkdienesti. Kādu dienu zinātnieku komisija pierādīs, ka "vēzi Čavesam injicēja imperiālistu spēki", paredzēja Maduro.

Jau vēstīts, ka svētdien Venecuēlā notikušajās prezidenta vēlēšanās ar niecīgu balsu pārsvaru uzvarēja martā no vēža mirušā prezidenta Ugo Čavesa izvēlētais pēctecis Maduro.

Oficiālie rezultāti liecina, ka Maduro ar niecīgu balsu pārsvaru (50,7 % balsu) uzvarējis opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu (49,1% balsu). Tas nozīmē, ka atšķirība ir vien nedaudz lielāka par 200 000 balsu.

Opozīcijas kandidāts Kapriless, kura panākumi pārspēja visas prognozes, atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus un paziņoja, ka viņa komandai ir saraksts ar vairāk nekā 3000 pārkāpumu vēlēšanu laikā, sākot ar šaušanu un beidzot ar balsošanas iecirkņu nelegālu atkalatvēršanu.

Nepārliecinošās uzvaras dēļ Maduro ir mazāka autoritāte plašajā valdošajā aliansē, kurā ir armijas virsnieki, naftas nozares vadītāji un bruņoti graustu rajonu līderi, skaidro "Reuters". Aliansi lielā mērā kopā saturēja Čavesa dzelžainais tvēriens un personība.

Maduro varētu rasties grūtības no politiskās kampaņas režīma pāriet pie reālas valdīšanas valstī ar augstu inflāciju, palēninošos ekonomiku un vienu no augstākajiem noziedzības līmeņiem pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!