Foto: AP/Scanpix

ASV nevajadzētu dot Ukrainai letālo bruņojumu, bet gan noteikt stingrākas sankcijas Kremļa kliķes cilvēkiem, intervijā laikrakstam "The Washington Post" sacīja Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs.

"Man nešķiet, ka letālā bruņojuma piegādes būtiski izmainīs situāciju. Fakts ir tāds, ka Ukrainas militāra uzvara pār Krieviju nav iespējama. [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins saņems jaunus apstiprinājumus, ka nevis ukraiņi, bet amerikāņi karo Ukrainā," norādīja opozicionārs.

Tā vietā Rietumiem vajadzētu noteikt totālu ieceļošanas aizliegumu visiem Putina līdzskrējējiem, viņš uzsvēra.

"Vīzu un finanšu ierobežojumu noteikšana oligarhiem Putina režīmam kaitēs krietni spēcīgāk nekā bezpilota lidaparāti. Personālsankcijas ir jānosaka nevis 12 cilvēkiem, bet kara partijai, tūkstotim cilvēku," norādīja Navaļnijs.

Pat visfanātiskākie Putina sekotāji labprāt pavada brīvdienas Francijā vai Maiami un šādi ierobežojumi viņiem būtiski palielinās Putina atbalstīšanas izmaksas, skaidroja opozicionārs.

Viņš arī pauda šaubas par to, vai Putinu izdosies atstādināt no varas tuvākajā laikā. Navaļnijs uzskata, ka Putins grasās vadīt valsti līdz mūža galam, ķeroties pie tādiem agrāk neiedomājamiem soļiem kā karš Ukrainā.

"Mēs par zemu novērtējām to, cik tālu var iet Putins, lai saglabātu savu varu un popularitāti," paziņoja Navaļnijs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!