Foto: Canadian Forces

ASV armijas lidmašīnas nometušas ieročus, munīciju un medicīniskos materiālus kurdu karotājiem, kuri turpina cīņu ar grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem stratēģiski nozīmīgajā Sīrijas pilsētiņā Kobanē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kravas lidmašīnas C-130 veikušas vairākus lidojumus un nometušas Irākas kurdu sagatavotu palīdzību Kobanes aizstāvjiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV vadītās koalīcijas gaisa triecieni ir palīdzējuši Kobanes aizstāvjiem pagājušajā nedēļā pēc aptuveni mēnesi ilgas cīņas atspiest islāmistu kaujiniekus no vairuma pilsētas rajonu. Irākas kurdu nodrošinātā un ASV piegādātā palīdzība paredzēta, lai saglabātu Kobanes aizstāvju spēju pretoties uzbrucējiem.

"Islāma valsts" uzbrukumu Kobanei sāka septembra vidū.

Kobane atrodas pie pašas robežas ar Turciju, tās nonākšana "Islāma valsts" rokās nozīmētu, ka radikālie kaujinieki, kuri ieņēmuši plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kontrolētu lielu Sīrijas - Turcijas robežas posmu.

Tikmēr korespondenti paredz, ka ASV veiktās ieroču piegādes varētu saniknot Turciju. Svētdien Turcijas prezidents paziņoja, ka nepieļaus, lai Kobanes kurdi saņemtu ASV ieročus. Turcija, kura iepretim Kobanei ir izvietojusi tankus, ar savu nevēlēšanos militāri palīdzēt briesmās nonākušajiem Kobanes iedzīvotājiem ir pamatīgi saniknojusi kurdu minoritāti Turcijā, kas izraisīja asiņainas sadursmes.

Turcija gadu desmitiem cīnās ar kurdu kaujiniekiem, kuri vēlas iegūt pašnoteikšanās tiesības Turcijas austrumos.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!