Foto: White House

ASV svētdien noliedza Vācijas medijos izskanējušo informāciju, ka prezidents Baraks Obama jau pirms vairākiem gadiem ticis informēts par Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilā telefona izspiegošanu.

Laikraksts "Bild am Sonntag," atsaucoties uz avotiem ASV izlūkdienestā, vēstīja, ka ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) vadītājs ģenerālis Kīts Aleksanders 2010.gadā Obamu informējis par izspiegošanas operāciju, kas vērsta pret Merkeli.

"Obama neapturēja šo operāciju, bet gan ļāva to turpināt," rakstīja avīze, atsaucoties uz augsta ranga NSA amatpersonu.

Taču NSA pārstāve noliedza izskanējuši informāciju, ka Aleksanders būtu informējis Obamu par šādu operāciju.

Aleksanders "iespējamo ārvalstu izlūkošanas operāciju 2010.gadā neapsprieda ar prezidentu Obamu, iespējamās operācijas attiecībā uz kancleri Merkeli nekad nav tikušas apspriestas," uzsvēra pārvaldes pārstāve. "Izskanējusī informācija, kurā apgalvots pretējais, nav patiesa."

Savukārt žurnāls "Der Spiegel" aizvadītajā nedēļas nogalē ziņoja, ka ASV specdienesti, iespējams, izspiegojuši Merkeles mobilo telefonu jau kopš 2002.gada, kad viņa vēl neieņēma valsts ietekmīgāko amatu.

"Der Spiegel" ziņoja, ka Merkeles mobilais telefons iekļauts ASV Īpašā datu ievākšanas dienesta (SCS) sarakstā un tur atradās arī 2013.gada pavasarī pirms Obamas vizītes Vācijā.

SCS dokumentā, kuru citējis "Der Spiegel", teikts, ka aģentūra nav "legāli reģistrējusi spiegošanas atzaru" ASV vēstniecībā Berlīnē, jo tāda atklāšana smagi kaitētu Savienoto Valstu attiecībām ar citām valstīm.

Laikraksts "Süddeutsche Zeitung" piektdien ziņoja, ka Merkeles mobilā telefona izspiegošana varētu būt notikusi no Savienoto Valstu Berlīnes vēstniecības, kas atrodas mazāk nekā kilometra attālumā no kancelejas.

Atsaucoties uz dokumentiem no 2010.gada, "Der Spiegel" vēstīja, ka šādi atzari ir aptuveni 80 vietās visā pasaulē, tostarp Romā, Parīzē, Madridē, Prāgā, Ženēvā un Frankfurtē.

Tomēr nav zināms, vai SCS ir ierakstījis sarunas, vai tikai datus par savienojumiem, norādīja "Der Spiegel".

Jau vēstīts, ka Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle saistībā ar apsūdzībām par Merkeles izspiegošanu ceturtdien uz Ārlietu ministriju izsauca ASV vēstnieku. Savukārt nākamnedēļ uz ASV dosies Vācijas izlūkdienestu vadītāji, lai prasītu paskaidrojumus par kancleres mobilā telefona noklausīšanos.

Atsaucoties uz bijušā ASV Nacionālā drošības aģentūras (NSA) līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!