Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Nikolajs Makarovs trešdien apgalvoja, ka Sīrijas opozīcijai ir piegādātas ASV ražotās zenītraķetes "Stinger", bet ASV to noliedza un prasīja pierādīt šo apgalvojumu.

Ģenerālis Makarovs paziņoja, ka Sīrijas opozīcijas nemiernieku bruņojumā ir ārvalstīs ražotas zenītraķešu sistēmas, tai skaitā ASV ražotās "Stinger".

Komentējot dažu mediju ziņas, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija esot devusi rīkojumu nodot zenītraķešu partiju Sīrijas opozīcijas formējumiem, Makarovs sacīja: "Mums ir drošas ziņas, ka kaujiniekiem Sīrijā ir ārvalstu zenītraķešu sistēmas, tai skaitā ASV ražotās. Vēl jānoskaidro, kas viņiem tās piegādājis."

Makarovs pieļāva iespēju, ka šīs raķešu sistēmas un citi ieroči var būt piegādāti Sīrijas opozīcijai no ārvalstīm ar dažāda veida transportu, tostarp civilo aviāciju.

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda preses konferencē aicināja Krieviju sniegt pierādījumus par "Stinger" piegādēm Sīrijas opozīcijai un atgādināja, ka ASV piegādā Sīrijas opozīcijai tikai nemilitāru palīdzību.

"Mēs neesam sūtījuši uz Sīriju nekādas "Stinger" un to nedarīsim. Ja Krievijas Federācijai ir pierādījumi par "Stinger" esamību [Sīrijas] opozīcijas rokās, mēs gribētu tos redzēt," sacīja Nulenda.

Viņa sacīja, ka visas zenītraķešu sistēmas Sīrijā, kuras Vašingtonas administrācijas pārstāvji redzējuši fotouzņēmos un videoierakstos, "ir tikai padomju ražojuma SA-7 no Varšavas pakta laikiem". "Mēs neesam redzējuši nekādus pierādījumus par "Stinger" [esamību Sīrijā]," teica Nulenda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!