Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija noraidījusi Turcijas piedāvājumu atbrīvot amerikāņu protestantu mācītāju Endrū Bransonu apmaiņā pret Turcijas bankas nesodīšanu ar pamatīgiem naudassodiem, pirmdien vēsta laikraksts "Wall Street Journal".

Apmaiņā pret Bransona, kā arī citu ASV pilsoņu un četru ASV valdības labā strādājušo Turcija pilsoņu atbrīvošanu Turcija lūgusi Vašingtonu izbeigt izmeklēšanu pret banku "Halkbank", kurai par palīdzību Irānai apiet ASV sankcijas draud naudassodi.

ASV norādījušas, ka debates par naudassodiem un citām abu valstu strīdus jomām nevar būt darba kārtībā, līdz Bransons nebūs atbrīvots, "Wall Street Journal" sacījusi Baltā nama amatpersona. "Patiess NATO sabiedrotais Bransonu vispār nebūtu aizturējis," sacīja amatpersona.

Turcijas tiesa piektdien noraidīja vēl vienu apelāciju ar lūgumu atbrīvot Bransonu, kura apcietināšana izraisījusi bezprecedenta krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās. Komentējot tiesas piektdien pieņemto lēmumu, Tramps teica, ka Turcija rīkojusies ļoti slikti un draudēja Ankarai ar jauniem soda pasākumiem.

Ceturtdien arī ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka Savienotās Valstis noteiks Ankarai jaunas sankcijas, ja Turcija neatbrīvos mācītāju. Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

1.augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu. Tramps 10.augustā paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās.

Vašingtonas sankcijas izraisīja strauju Turcijas nacionālās valūtas - liras - kritumu. Turcija savukārt spēji cēlusi muitas tarifus vairākām ASV precēm. Tramps ceturtdien Bransonu, kurš vada nelielu draudzi Turcijas rietumdaļas pilsētā Izmirā, raksturoja kā "dižu patriotu" un sacīja, ka viņš tiek turēts gūstā. Evaņģēliskie kristieši ir svarīga Trampa politiskās bāzes daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!