Foto: EPA/LETA

Savienotās Valstis otrdien nosodījušas Maskavu par "kliedzošu taisnīguma principu neievērošanu", piespriežot Ukrainas kara aviācijas pilotei Nadijai Savčenko 22 gadu cietumsodu.

"Mēs atkārtoti aicinām Krieviju nekavējoties atbrīvot Nadiju Savčenko un citas pretlikumīgi aizturētās personas," paziņoja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Džons Kērbijs.

"Nadija Savčenko ir pelnījusi doties mājās pie savas ģimenes un draugiem un pievienoties saviem kolēģiem [Ukrainas parlamentā] Radā, veidojot labāku nākotni savai valstij," paziņoja Kērbijs.

34 gadus vecā Savčenko tika atzīta par vainīgu divu krievu žurnālistu slepkavībā 2014.gadā Austrumukrainā, kaut pierādījumi liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

"Gandrīz divus gadus Krievija netaisnīgi aizturējusi Savčenko uz apsūdzību pamata, kas nav balstītas faktos, un liegusi viņai likuma varas pamata aizsardzību," norādīja Kērbijs.

"Viņa, kā tiek ziņots, pārcietusi nopratināšanu, ieslodzījumu viennīcā un piespiedu "psihiatrisko novērtēšanu"," viņš piebilda.

"Nadijas Savčenko notiesāšana un 22 gadu piespriešana cietumā parāda kliedzošu taisnīguma principu neievērošanu un ir pretrunā Krievijas saistībām saskaņā ar Minskas vienošanos," paziņoja Kērbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!