Foto: AFP/Scanpix

ASV trešdien nosodīja Krievijas armijas centienus par "de facto" starpvalstu robežām pārvērst administratīvās robežas, kas no Gruzijas atdala tās separātiskās teritorijas Abhāziju un Dienvidosetiju.

"Mēs ar bažām konstatējam, ka Krievijas drošības spēku aktivitātes - žogu un citu fizisku šķēršļu būvēšana uz Gruzijas okupēto teritoriju administratīvajām robežām - turpinās un kļūst arvien intensīvākas," sacīja Valsts departamenta preses sekretāra vietniece Marī Hārfa.

"Šī robežu veidošana ir nesavietojama ar Krievijas starptautiskajām saistībām un Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās."

"Mēs aicinām Krievijas Federāciju likvidēt barjeras un Ženēvas starptautiskajās diskusijās risināt jautājumus, kas ir saistīti ar Gruzijas konfliktu."

Krievija pēc 2008.gada kara ar Gruziju Abhāzijā un Dienvidosetijā ir izvietojusi vairākus tūkstošus karavīru.

Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze septembrī ANO Cilvēktiesību padomē Ženēvā pauda "ārkārtīgu satraukumu" par Krievijas karaspēka klātbūtni Gruzijas separātiskajos reģionos.

Ministre nosodīja "masveidīgo dzeloņstiepļu žogu un vaļņu būvniecību līdzās okupācijas līnijai, kas ir starptautisko tiesību pamatprincipu rupjš pārkāpums".

"Šīs nelegālās aktivitātes būtiski ietekmē vietējo iedzīvotāju dzīvi, sašķeļ ģimenes un kopienas, bet kontaktus cilvēku starpā padara neiespējamus," sacīja Pandžikidze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!