Foto: AP/Scanpix

ASV oktobrī par 16 % pieaudzis nelegāli no Meksikas ieceļojušo imigrantu skaits, ceturtdien paziņojušas ASV amatpersonas.

ASV Iekšzemes drošības ministrija pavēstīja, ka oktobrī aizturējusi 46 195 cilvēkus salīdzinājumā ar 39 501 septembrī aizturētu nelegālu imigrantu. Augustā aizturēti tika 37 048 nelegālie imigranti.

"Šobrīd mūsu imigrācijas aizturēšanas centros atrodas apmēram 41 000 cilvēku – parasti aizturēto imigrantu skaits svārstās no 31 000 līdz 34 000," norādīja iekšzemes drošības ministrs Džehs Džonsons.

Imigrācijas amatpersonas norādījušas, ka vairums nelegālo ieceļotāju bijuši no Centrālamerikas valstīm, kuri Meksiku izmantojuši kā tranzītvalsti.

ASV amatpersonas ar vairākām valstīm runā par to pilsoņu ātrāku repatriāciju, un šīs valstis ir tam "piekritušas", uzsvēra ministrs, piebilstot, ka daudzi nelegāli valstī ieceļojušie bijuši patvēruma meklētāji un bērni.

"Mūsu robežas nevar būt atvērtas nelegālai imigrācijai," uzsvēra Džonsons. "Tādēļ mums ir jāīsteno imigrācijas likumi atbilstoši mūsu prioritātēm," viņš paziņoja.

"Mēs prioritāri deportējam nedokumentētus imigrantus, kas notiesāti par smagiem noziegumiem, un tos, kas noķerti, mēģinot nelegāli šķērsot robežu," skaidroja ministrs.

Nelegālās imigrācijas jautājums bija nozīmīgs ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējušā republikāņu kandidāta Donalda Trampa pirmsvēlēšanu kampaņā. Viņš solījis būvēt mūri uz ASV robežas ar Meksiku, liekot tai par to arī maksāt.

Tramps ceturtdien tikās ar Senāta republikāņu līderi Miču Makonelu, vēlreiz uzsverot imigrācijas jautājuma svarīgumu.

"Mēs ļoti pamatīgi skatīsimies uz imigrāciju," paziņoja jaunievēlētais prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!