ASV otrdien paplašināja sankciju sarakstu pret Krieviju saistībā ar tās atbalstu prokrieviskajiem separātistiem Ukrainā, iekļaujot sarakstā vēl 34 fiziskas un juridiskas personas, lai pastiprinātu Vašingtonas spiedienu uz Maskavu.

Šajā grupā ir 14 fiziskas un juridiskas personas par "nopietnu un ilgtspējīgu izvairīšanos no pastāvošajām sankcijām" vai kas vismaz 50% apmērā pieder sankcijām jau iepriekš pakļautai juridiskai personai, paziņoja ASV Finanšu ministrijas Ārzemju aktīvu kontroles birojs (OFAC).

Sankcijas nozīmē šo juridisko personu aktīvu iesaldēšanu un aizliegumu tām tirgoties ar ASV firmām un privātpersonām.

"Mēs vēlreiz demonstrējam ASV nelokāmo apņemšanos piespiest Krieviju respektēt Ukrainas drošību un suverenitāti," sacīja OFAC direktora pienākumu izpildītājs Džons Smits.

Starp sarakstā iekļautajām personām ir arī seši Ukrainas prokrieviskie separātisti, kas jau ir Eiropas Savienības (ES) noteiktu sankciju sarakstā, vairākas bijušās amatpersonas no bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča administrācijas, un 12 juridiskas personas, kas darbojas Krievijas anektētajā Ukrainas Krimas pussalā.

Vēršanās pret šīm 12 juridiskajām personām "uzsver ASV apņemšanos pretoties Krievijas veiktajai Krimas okupācijai un aneksijas mēģinājumam," paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosodīja šo sankciju saraksta paplašināšanu.

"[ASV] īsteno pretrunīgu politiku un ieņem naidīgu nostāju pret Krieviju ar nopietnām sekām divpusējām attiecībām. Mēs varam tikai izteikt nožēlu, ka Vašingtona ir pieņēmusi lēmumu, kas ir pret veselo saprātu un sadarbību," Peskovs sacīja žurnālistiem.

Viņš piebilda, ka Kremlis apsver iespēju atbildēt ar pretpasākumiem.

OFAC informēja, ka ir paplašināts gan melnais, gan sektorālais sankciju saraksts.

Melnajam sarakstam (SDN List) ir pievienotas kompānijas un bankas, kas aktīvi darbojas Krimā vai ir saistītas ar sarakstā iepriekš iekļautām juridiskām personām - bankas "Genbank", "Krajinvestbank", "Inresbank", "Mosoblbank", kompānijas "Tehnopromeksport", "Volgogradņeftemaš" un citas.

Sektorālo sankciju sarakstam ar mazāk stingriem ierobežojumiem (aizliegums piesaistīt ilgtermiņa finansējumu un izvietot akcijas ASV) ir pievienotas "Sberbank", VTB un "Rosteh" meitsabiedrības, tostarp "VTB 24", "Sberbank Europe AG" un "Jandeks.Deņgi".

Starp melnajā sarakstā iekļautajām 34 personām ir mašīnbūves uzņēmuma "Ižmaš" menedžere Tatjana Černiha, koncerna "Kalašņikov" amatpersonas un vairāki citi Krievijas un Ukrainas pilsoņi, kā arī Jaltas kinostudija, "Avia Grupp Terminal", Azovas liķiera un degvīna rūpnīca, "Fentex Properties", "Inresbank", "Genbank", "Sevastopoļskij morskoj bank", "Lerma Trading", "LTS Holding Ltd", "Maples SA", "Volgogradņeftemaš", banka "Verhņevolžskij", "Krajinvestbank", "Tehnopromeksport", "Mosoblbank", sanatorija "Ņižņaja Oreanda", koncerns "Massandra", Šampaniešu un vīnu rūpnīca "Novij svet", "Agrofirma Magarač", Krimas Republikas uzņēmums "Universal-Avia", "Transservis", "White Seal Holdings Limited".

Vairākas no šīm kompānijām ir saistītas ar Krievijas uzņēmējiem, kas jau agrāk iekļauti ASV sankciju "melnajā sarakstā". Piemēram, "Transservis", "White Seal Holdings" un "Maples" ir saistītas ar Genadiju Timčenko, bet "Volgogradņeftemaš" un "Mosoblbank" - ar Rotenbergu ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!