Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV varasiestādes izskata jaunu vārdu iekļaušanu "Magņitska sarakstā", kurā iekļauti Krievijas pilsoņi, kas bijuši saistīti ar fonda "Hermitage Capital" jurista un korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska nāvi cietumā, pavēstīja Baltā nama pārstāve Laura Lūkasa-Magnusone.

"Es nevaru runāt par termiņiem, kuriem nav obligāti jāsakrīt ar gada atskaiti [par Magņitska likuma izpildi]. Taču virkne lietu atrodas izskatīšanas stadijā un administrācija ir noskaņota pilnībā izpildīt likumu, iekļaujot tajā jaunus vārdus," viņa sacīja.

Šobrīd Valsts departaments un Finanšu ministrija vāc informāciju, kuras rezultātā tiks paplašināts "Magņitska saraksts", pavēstīja Valsts departamenta pārstāvis, piebilstot, ka, tiklīdz būs savākta papildus informācija, par to tiks informēts Kongress.

Šī gada aprīlī "Magņitska sarakstā" tika iekļautas 18 Krievijas amatpersonas.

"Magņitska likums", kuru prezidents Baraks Obama parakstīja 2012.gada 14.decembrī, ļauj ASV varasiestādēm uzlikt arestu aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem turēto Krievijas amatpersonu aktīviem, kā arī liegt šīm amatpersonām iebraukšanu ASV.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!