Foto: AP/Scanpix
ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ceturtdien atbalstīja republikāņu virzīto nodokļu reformu, kas tagad tiks debatēta augšpalātā Senātā.

Nodokļu reformu atbalstīja 227 kongresmeņi, bet pret balsoja 205 likumdevēji. Kopā ar demokrātiem pret nodokļu reformu balsoja arī 13 republikāņi.

Senātā reformu sagaida grūtāks pārbaudījums, jo tur republikāņiem ir neliels vairākums - 52 no 100 senatoriem.

Kongresmeņus Kapitolijā pirms balsojuma uzrunāja ASV prezidents Donalds Tramps, aicinot viņus atbalstīt reformu, kas būtu viņa administrācijas pirmais nozīmīgais likumdošanas sasniegums.

Likumprojekts, kas atbilstoši Kongresa Budžeta biroja prognozēm nākamo desmit gadu laikā deficītu palielinātu par 1,5 triljoniem dolāru (1,27 miljardi eiro), paredz samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmju skaitu no septiņām līdz četrām, kā arī samazina uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi no 35% līdz 20%.

Republikāņi nodokļu reformā iekļāvuši arī nosacījumu, kas paredz atcelt bijušā prezidenta Baraka Obamas laikā iesviestās veselības aprūpes reformas prasību, ka veselības apdrošināšana ir obligāta, un polises neiegādāšanās rezultātā ir jāmaksā sods.

Kongresa Budžeta birojs aplēsis, ka šis punkts desmit gadu laikā ļautu ietaupīt 338 miljonus dolāru (287 miljonus eiro). Toties veselības apdrošināšanas izmaksas pieaugtu par 10% un apdrošināto amerikāņu skaits desmit gadu laikā samazinātos par 12 miljoniem.

Demokrāti paziņoja, ka republikāņu nodokļu reforma par labu nāks tikai bagātajiem, bet daudziem miljoniem amerikāņu reālie nodokļi pieaugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!