ASV pastiprinās Irākā gaisa triecienus pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", kā arī nosūtīs vēl 450 karavīrus irākiešu vietējo bruņoto formējumu apmācīšanai, trešdien paziņoja Savienoto valstu prezidents Baraks Obama.

Viņš piebilda, ka ir gatavs "Islāma valsts" kaujinieku bombardēšanai arī Sīrijā.

"Esmu nepārprotami norādījis, ka mēs medīsim teroristus, kas apdraud mūsu valsti, lai kur tie atrastos. Tas nozīmē, ka es nekavēšos vērsties pret IVIL (Islāma valsts Irākā un Levantē) gan Sīrijā, gan Irākā," savā televīzijas uzrunā uzsvēra Baltā nama saimnieks, izmatojot "Islāma valsts" iepriekš lietoto abreviatūru. "Tas ir manas prezidentūras pamatprincips - ja jūs apdraudat Ameriku, jūs neatradīsies drošu patvērumu."

"Sadarbojoties ar Irākas valdību, mēs paplašināsim mūsu centienus aizsargāt mūsu pašu tautu un humānās misijas", bombardējot "Islāma valsts" kaujinieku pozīcijas un atbalstos Irākas spēku uzbrukumus, norādīja Obama.

Viņš piebilda, ka papildspēkus saņems arī vairāki simti ASV karavīru, kas jau atrodas Irākā un sniedz atbalstu gan Bagdādes valdībai, gan autonomās Kurdistānas zemessardzei cīņā pret islāmistu kaujiniekiem.

"Kā jau esmu teicis iepriekš, šiem amerikāņu karavīriem nebūs kaujas uzdevumu. Mēs netiksim ievilkti vēl vienā sauszemes karā Irākā," vienlaikus uzsvēra prezidents. "Taču viņi nepieciešami, lai atbalstītu kurdu spēkus ar apmācību, izlūkošanu un apgādi."

Obama arī pieprasīja Kongresam "papildus pilnvaras un resursus", lai apmācītu Sīrijas opozīcijas kaujiniekus, norādot, ka tie ir "labākais pretsvars" islāmistu teroristiem, kas sagrābuši plašas teritorijas gan Sīrijā, gan Irākā.

"Cīņā pret IVIL mēs nevaram paļauties uz [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīmu, kas terorizē savu tautu, uz režīmu, kas nekad neatgūs savu zaudēto leģitimitāti," norādīja prezidents, piebilstot, ka ASV uzņemsies plašas koalīcijas vadību, lai sakautu "Islāma valsti".

Taču vienlaikus viņš atkārtoti uzsvēra, ka ASV savus sauszemes spēku nesūtīs, lai tie iesaistītos šajā cīņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!