Foto: Reuters/Scanpix

ASV ir izteikusi pateicību Irānai, ka tā ātri atbrīvojusi 10 amerikāņu jūrniekus, kuri tika aizturēti otrdien pēc iebraukšanas Irānas teritoriālajos ūdeņos Persijas līci, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, pateicoties Irānas varasiestādēm par "sadarbību un ātru atbildi", norādījis, ka nepietiekami vadītas šādas situācijas var kļūt nekontrolējamas.

"Šo jautājumu varēja miermīlīgi un oficiāli atrisināt, un tas ir apliecinājums kritiskajai lomai, ko diplomātija spēlē mūsu valsts drošības un stiprības labā," raidsabiedrība citē ASV valsts sekretāru.

10 ASV jūrnieki tika aizturēti otrdien pie Irānas Farsi salas, kad vienam no diviem nelielajiem patruļkuģiem mācību laikā radušās tehniskas problēmas. Irānas Revolucionārā gvarde trešdien paziņoja, ka ASV jūrnieki Irānas ūdeņos nav iebraukuši apzināti, tāpēc ir atbrīvoti starptautiskajos ūdeņos pēc tam, kad atvainojušies.

ASV viceprezidents Džo Baidens gan noliedza atvainošanos, paziņojot, ka kuģim vienkārši bija radušās problēmas un "nebija par ko atvainoties", ziņo BBC. ASV karaflote turpina izmeklēt, kā kuģi nokļuva Irānas ūdeņos.

Farsi sala atrodas Persijas līcī apmēram pa vidu starp Irānu un Saūda Arābiju.

Vēstīts, ka decembrī Irānas karaflote Ormuzas šaurumā ASV karakuģu tuvumā izšāva vairākas raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!