Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV otrdien nosodīja tilta atklāšanu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, bet Krievijas okupēto un anektēto Krimas pussalu, kā mēģinājumu nostiprināt šīs teritorijas "nelikumīgo sagrābšanu".

"Krievijas īstenotā tilta uzbūvēšana kalpo par atgādinājumu tam, ka turpinās Krievijas gatavība neievērot starptautiskās tiesības," paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklāja 19 kilometrus garo tiltu, pārbraucot pāri tam ar Krievijā ražotu kravas automašīnu "Kamaz".

Nauerta apliecināja, ka "Krima ir Ukrainas daļa", un sacīja, ka "ASV nosoda [šī tilta] uzbūvēšanu un daļējo atvēršanu", ko Krievija īstenojusi "bez Ukrainas valdības atļaujas". "Tilts ne vien pārstāv Krievijas mēģinājumu nostiprināt Krimas nelikumīgo sagrābšanu un okupāciju, bet arī traucē kuģošanu, ierobežojot kuģu lielumu, kuri var šķērsot Kerčas šaurumu," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre.

Nauerta apliecināja ASV uzticību "Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei," brīdinot, ka visas ar Krimu saistītās ASV sankcijas pret Krieviju "paliks spēkā, līdz Krievija nodos kontroli pār [Krimas] pussalu atpakaļ Ukrainai". Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans otrdien paziņoja, ka šī tilta uzbūvēšana pārkāpj starptautisko tiesību normas.

Eiropas Savienība (ES) norādīja, ka tilta atklāšana ir jauns uzbrukums Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai un ka tilta mērķis ir pastiprināt okupētās pussalas piespiedu integrāciju Krievijā un izolāciju no Ukrainas, turklāt tilts ierobežo kuģu satiksmi ar Ukrainas ostām Azovas jūrā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!