Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV piektdien paziņoja, ka no Kubas atsauca vairāk nekā pusi savas vēstniecības darbinieku, kuri cietuši mistiskos uzbrukumos. Vašingtona izplatījusi arī aicinājumu amerikāņiem nedoties uz Kubu, jo vairāki uzbrukumi notikuši viesnīcās, vēsta BBC.

Pagaidām nenoskaidrotos uzbrukumos cietis vismaz 21 vēstniecības darbinieks. Dažiem cietušajiem bijušas vieglas smadzeņu traumas, citiem bijis daļējs kurlums, bet vairākiem bijuši reiboņi un slikta dūša. Sākotnējā informācija liecina, ka visi diplomāti cietuši skaņas uzbrukumā.

Par līdzīgiem simptomiem sūdzējušies arī divi Kanādas pilsoņi.

Kā pavēstījis ASV diplomātiskais dienests, vēstniecību Havanā atstās ne tie svarīgākie diplomātiskie darbinieki un viņu ģimenes. Vēstniecībā paliks tikai "ārkārtas personāls", lai nodrošinātu minimālo vēstniecības darbu. Ņemot vērā problēmas vēstniecībā, ASV uz laiku apturējusi vīzu izdošanu Havanā.

Pirmie incidenti bijuši jau 2016. gada nogalē. Izmeklēšanā iesaistīts FIB, Kanādas Karaliskā policija un Kubas atbildīgās iestādes, tomēr notikušā iemesls joprojām nav noskaidrots.

"Mēs nezinām motīvus, metodes un kā veikti uzbrukumi," piektdien atzinušas atbildīgās amatpersonas.

Visticamāk, diplomāti cietuši ikdienā nedzirdamā skaņu uzbrukumā, kas realizēts ar specifisku skaņu viļņu palīdzību. Rezultātā diplomātiem radušās dzirdes problēmas. Kā skaidrojuši speciālisti, cilvēkam ikdienā nesadzirdamās ultraskaņas izplatītas ar speciālu pastiprinātāju, kas nav sevišķi liels. Pastiprinātājs varējis būt gan telpās, gan ārpus telpām.

ASV notikušajā nevaino Kubu, kuras valdība sadarbojas notikušā izmeklēšanā un noliegusi savu saistību ar uzbrukumiem. Tiek pieļauts, ka mistiskajos uzbrukumos varētu būt iesaistīta "trešā puse".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!