Foto: Reuters/Scanpix

ASV paziņoja, ka drīzumā uz savu Klusā okeāna salu Guamu nosūtīs pretraķešu aizsardzības sistēmu, lai pasargātu teritoriju no Ziemeļkorejas draudiem. Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels trešdien paziņoja, ka Phenjana rada "reālas un skaidras briesmas", ceturtdien vēsta aģentūra "Reuters".

Heigels paziņoja, ka Ziemeļkorejas draudi ir jāuztver nopietni. Šādu nostāju Pentagons pauž pēdējās nedēļas, kad ASV paziņojusi par plāniem stiprināt pretraķešu aizsardzības sistēmas un izvietoja divus raķešu pārtvērējkuģus Korejas pussalas tuvumā. Trešdien Pentagons informēja, ka tuvākajās nedēļās izvietos pretgaisa aizsardzības sistēmu Guamā.

Trešdien, turpinot savu pēdējo nedēļu bravūrīgo retoriku, Ziemeļķoreja paziņoja, ka armijai ir dots pēdējais apstiprinājums kodoluzbrukumam ASV, kas varētu notikt jau "šodien vai rīt". Phenjana paziņojumā skaidroja, ka tā reaģē uz ASV militāro izvietošanos Korejas pussalā, kas esot sākums iespējamam Vašingtonas kodoltriecienam Ziemeļkorejai.

Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA ziņoja, ka Vašingtona ir informēta par potenciālo Ziemeļkorejas uzbrukumu. Nav skaidrs, kā Phenjana brīdinājusi Vašingtonu, ja starp abām valstīm nav diplomātisko attiecību, norāda "Reuters".

Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap" vēsta, ka Ziemeļkoreja uz valsts austrumu krastu trešdien pārvietojusi vidēja darbības rādiusa raķeti, kura, domājams, spējīga sasniegt 3000 kilometru tālu mērķi. Nav skaidrs, vai Phenjana plāno to izšaut, vai tikai demonstrē spēku, aģentūrai atklāja avots valdībā.

Ceturtdien Ziemeļkoreja otro dienu pēc kārtas liegusi dienvidkorejiešiem pieeju kopīgajam Kesonas industriālajam parkam. Phenjana draud industriālo zonu slēgt pavisam, ja Dienvidkoreja nebeigs aizvainot Ziemeļus.

Ziemeļkorejas ilgstošie draudi ir sākuši ietekmēt arī globālo finanšu tirgu, norāda "Reuters". "Joprojām saglabājas pieņēmums, ka tā ir [Ziemeļkorejas retorika] tukša plātīšanās...," stāsta Singapūras biržas stratēģis Rob Raens. "Bet nu jau ir sasniegts tāds spriedzes līmenis, kad  izskatās, ka tālāk bez īstas uguns apmaiņas vairs nav kur iet," spriež finansists.

Visplašākais Klusā okeāna - Āzijas indekss, izņemot Japānu, ir nokrities par 0.6 %, ko ietekmēja divu procentu kritums Dienvidkorejas akcijām. Pēc Heigela paziņojumiem par plāniem Guamā kritās arī ASV akciju vērtība, ziņo "Reuters".

Spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!