Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis piekrīt Lielbritānijai, ka Krievija, iespējams, ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, otrdien paziņojis ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

"Mums ir pilnīga pārliecība par Lielbritānijas izmeklēšanu un tās secinājumu, ka Krievija, iespējams, bijusi atbildīga par uzbrukumu ar nervus paralizējošu vielu pagājušajā nedēļā Solsberi," paziņoja Tilersons, kurš ar reportieriem runāja lidmašīnā atceļā no vizītes Āfrikas valstīs.

"Mēs piekrītam, ka atbildīgajiem - gan tiem, kas noziegumu pastrādāja, gan tiem, kas deva rīkojumu - jāsaskaras ar atbilstoši nopietnām sekām. Mēs esam solidāri ar mūsu sabiedrotajiem Apvienotajā Karalistē un turpināsim cieši koordinēt mūsu atbildi," piebilda valsts sekretārs.

Pirms paziņojuma izplatīšanas Tilersons telefonsarunā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Borisu Džonsonu apsprieda izmeklēšanas gaitu un piekrita britu valdības secinājumiem, ka uzbrukumā izmantota Krievijā izstrādāta militāra nervus paralizējoša viela.

"Šķiet, ka tā noteikti nāca no Krievijas. Vai tā nāca no Krievijas ar Krievijas valdība zināšanu man šobrīd nav zināms," viņš sacīja.

Bažas par Skripaļa saindēšanu pauž arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. "Lielbritānija ir augsti vērtēts sabiedrotais, un šis incidents radījis lielas bažas NATO," norādīja Stoltenbergs.

"Jebkādas nervus paralizējošas vielas izmantošana ir drausmīga un pilnīgi nepieņemama," viņš piebilda.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņoja, ka Krievija "ļoti iespējams", ir atbildīga par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu.

Pēc viņas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu. Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu.

Meja pavēstīja, ka Krievijas vēstnieks Londonā izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi "Krievijas valsts tieša rīcība", vai arī rezultāts "kontroles zaudēšanai" pār nervus paralītisko vielu krājumiem. Tie ir vienīgie iespējamie divi iemesli, kāpēc Lielbritānijā konstatēta šī viela, sacīja Meja.

Pēc Mejas teiktā, uzbrukumā izmantotā ķimikālija identificēta kā nervus paralizējošo vielu grupā "Novičok" ietilpstoša viela, kas izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās.

Viņa pavēstīja, ka ārlietu ministrs Boriss Džonsons informējis vēstnieku, ka Maskavai "nekavējoties jāsniedz pilnīga un ticama atbilde" Aizliegto ķīmisko ieroču organizācijai par "Novičok" programmu.

Meja sacīja, ka Lielbritānija izskatīs viņa atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Mejas paziņojumus nodēvējusi par "cirka šovu" un "pasakām".

"Tas ir cirka šovs Lielbritānijas parlamentā," paziņoja Zaharova. "Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informācijas-politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokāciju."

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!