Foto: Reuters/Scanpix

ASV otrdien notiek republikāņu noslēdzošās priekšvēlēšanas Kalifornijā, Montānā, Ņūdžersijā, Ņūmeksikā, Dienviddakotā un demokrātu priekšvēlēšanas Kalifornijā, Montānā, Ņūdžersijā, Ņūmeksikā, Dienviddakotā un Ziemeļdakotā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ASV telekanālu un ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) datiem bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone līdz pirmdienai saņēmusi atbalsta apliecinājumus no pietiekami liela delegātu skaita jūlijā gaidāmajā Demokrātu partijas konventā, lai tajā tiktu izvirzīta par prezidenta vēlēšanu kandidāti no šīs partijas.

Šis delegātu skaits nodrošina to, ka Klintone būs pirmā sieviete, kas vadīs vienu no ASV lielajām partijām cīņā par Balto namu. Tomēr viņas priekšvēlēšanu cīņa ar kreiso senatoru no Vermontas štata Bērniju Sandersu vēl nav beigusies.

Vienīgais atlikušais republikāņu pretendents uz startu rudenī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps jau maija beigās nodrošināja sev pietiekama skaita delegātu atbalstu, lai tiktu oficiāli nominēts par partijas kandidātu, liecināja AP aplēses.

Tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanās novembrī par ASV vadītāja amatu gandrīz pilnīgi droši sacentīsies Klintone un Tramps.

Tomēr Sanderss vēl nav gatavs padoties, uzsverot, ka demokrātu kandidāts netiks izraudzīts līdz partijas konventam jūlijā. Arī Klintone piekrita, ka viņiem vēl ir darbs darāms.

"Mēs tuvojamies vēsturiskam bezprecedenta mirklim. Taču mums vēl ir darbs darāms, vai ne?" runājot par otrdienas priekšvēlēšanām, saviem atbalstītājiem sacīja Klintone.

Bijusī pirmā lēdija gatavojas pārliecinošai uzvarai Kalifornijā, kas pieliktu punktu jebkādiem argumentiem par Sandersa palikšanu vēlēšanu cīņā.

Klintone pirmdien paziņoja, ka savākusi trīs miljonus balsu vairāk nekā Sanderss un viņu atbalsta arī krietni vairāk delegātu.

Sanderss savukārt paziņojis, ka pati sistēma darbojas pret viņu, norādot, ka simtiem tā dēvēto superdelegātu - partijas vēlēto amatpersonu, kas partijas konventā var balsot pēc saviem ieskatiem, - solījuši atbalstu Klintonei, vēl pirms viņa vispār iesaistījās priekšvēlēšanu cīņā.

Sanderss cer uz uzvaru otrdienas priekšvēlēšanās un ir apņēmības pilns nākamajās nedēļās pārvilināt savā pusē daudzus superdelegātus, kas pašreiz atbalsta Klintoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!