Foto: F64

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru sestdien paziņojusi, ka Savienotās Valstis pievērš īpašu uzmanību Baltijas un Ziemeļvalstu reģionam un atbalsta drošības garantijas šo valstu tautām.

Kā norādīts prezidentes kancelejas izplatītajā paziņojumā, pagājušās nedēļas Baltijas valstu galvu tikšanās ar ASV prezidentu Baraku Obamu iezīmē jaunu pakāpi Savienoto Valstu stratēģiskajā sadarbībā ar Lietuvu, Latviju un Igauniju un to uzmanības lokā ir gan aizsardzības jautājumi, gan kiberdrošība, gan ekonomiskā sadarbība.

"Savienotās Valstis vienmēr bijušas un joprojām ir Lietuvas vissvarīgākais partneris un sabiedrotais reģionālās drošības garantēšanā. Lietuvas un Baltijas valstu tiešā tuvumā izvietots vairāk karavīru un bruņojuma. Tās kaimiņos notiek lieli militārie manevri. Tāpēc NATO manevri un patiesa klātbūtne reģionā ir izšķiroši svarīga. Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona drošība ir gan Lietuvas, gan Savienoto Valstu interesēs," teikts paziņojumā.

Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV prezidentu parakstītā politiskā deklarācija uzsver Savienoto Valstu lielo ieinteresētību Baltijas valstu neatkarībā, suverenitātē un teritoriālajā nedalāmībā, norāda Grībauskaites kanceleja.

Sadarbība starp mūsu valstīm NATO ietvaros ir intensīvāka nekā jebkad iepriekš, uzsvērusi Lietuvas prezidente.

Grībauskaite ar Keriju apspriedusi arī enerģētikas un kiberdrošības jautājumus, attiecības ar kaimiņvalstīm Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības ietvaros, kā arī attiecības ar Krieviju, ekonomisko sadarbību un uzsāktās sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu starp ES un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!