Foto: DELFI

Vismaz 400 000 ASV Ohaio štata Tolīdo pilsētas un tās priekšpilsētu iedzīvotāji brīdināti nelietot dzeršanai ūdensvada ūdeni, kurā atklāta toksīnu klātbūtne, kas varētu būt saistīta ar zilaļģu ziedēšanu. Ūdeni nedrīkst dzert arī vārītu, jo vārīšana toksīnu koncentrāciju varētu pat palielināt.

Veicot ūdens analīzes, divos paraugos atklāts toksīna mikrocistīna līmenis, kas pārsniedz dzeršanai pieļaujamo normu - vienu mikrogramu uz litru.

Kā pastāstījuši vietējās Sarkanā Krusta organizācijas speciālisti, šis toksīns var izraisīt vemšanu, caureju, aknu darbības traucējumus, bet letālu seku iespējamība nav liela.

Cilvēkiem ieteikts izmest no saldētavām ledu, kas arī varētu saturēt piesārņojumu, bet restorāni aicināti nemazgāt šajā ūdenī traukus. Mazgāt tajā rokas un iet dušā nav aizliegts.

Tolīdo mērs Maikls Kolinss izteicis cerību, ka jaunu analīžu rezultātus, kas varētu ļaut atsaukt brīdinājumu, pilsēta varētu saņemt līdz svētdienas pēcpusdienai. Pagaidām Nacionālās gvardes karavīri izdala cilvēkiem dzeramo ūdeni pudelēs, bet amatpersonas norāda, ka jādomā arī par to, kā problēmai atrast ilglaicīgu risinājumu.

Ūdeni Tolīdo pilsēta ņem no Ēri ezera, kur aļģu ziedēšanu izraisa lauksaimniecībā izmantotais fosfora un slāpekļa mēslojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!