Foto: AFP/Scanpix

ASV trešdien pirmo reizi 24 gadu laikā ANO Ģenerālajā asamblejā atturējās balsojumā par rezolūciju, kurā Vašingtona aicināta atcelt embargo Kubai.

"ASV vienmēr balsojušas pret šo rezolūciju," pirms balsojuma pavēstīja ASV vēstniece ANO Samanta Pauere. "Šodien ASV atturēsies."

Par rezolūciju nobalsoja 191 valsts, bet divas - ASV un Izraēla - atturējās. Pagājušajā gadā tās bija vienīgās valstis, kas balsoja pret rezolūciju.

Kā norādīja Pauere, ASV maina savu iepriekšējo nostāju, jo tā nav sasniegusi savu mērķi izolēt Kubu, bet tā vietā izolējusi ASV.

"Tā vietā, lai noslēgtu Kubu no pārējās pasaules, mēs vēlamies, lai Kubas tautai atvērtos iespēju un ideju pasaule," sacīja Pauere.

ASV tirdzniecības embargo pret Kubu vēl arvien ir spēkā, neraugoties uz diplomātisko attiecību atjaunošanu Baraka Obamas prezidentūras laikā. Embargo var atcelt tikai ASV Kongress, kas neizrāda vēlmi to darīt.

Tirdzniecības embargo tika noteikts sešdesmito gadu sākumā ar mērķi panākt, lai Fidela Kastro režīmam Kubā izbeigtos ASV valūtas rezerves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!