Foto: AP/Scanpix

ASV Masačūsetsas štata policija aizturējusi divus jauniešus, kas bijuši pazīstami aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turēto Džoharu Carnajevu, svētdien vēsta britu laikraksts "The Daily Mail".

Jaunieši - domājams, no Kazahstānas - savai BMW markas automašīnai bija piestiprinājuši numurzīmi ar uzrakstu "Terrorista #1". Kaimiņiem viņi stādījušies priekšā kā Azmats un Diass. Uz melnā BMW aizmugurējās daļas bijusi piestiprināta uzlīme ar rupju saukli.

Viņi tikuši aizturēti jau piektdien, bet pēc nopratināšanas atlaisti. Tomēr sestdien viņi no jauna aizturēti sakarā ar imigrācijas noteikumu pārkāpumiem. Kā vēsta laikraksts "The New York Times", viņiem draud deportēšana.

Vairāki Krievijas eksperti tostarp norāda - var atklāties, ka nav nekādas saistības starp Bostonas spridzinātājiem - čečenu brāļiem Džoharu un Tamerlanu Carbajeviem - un Ziemeļkaukāza islāmistu grupējumiem vai arī jebkādiem citiem radikāļu grupējumiem.

"Man nešķiet acīmredzama tieša viņu saistība ar teroristisko pagrīdi, kas jau iepriekš tika iesūtīta Amerikā," Krievu ziņu dienestam sacīja militāro jautājumu eksperts Vladislavs Šurigins. "Bet ir acīmredzami, ka terorakts bija saistīts ar [noskaņojumu] "sagribējās paspēlēties". Atskaitot internetu, citu aizdomās turamo vienkārši nebūs. Cilvēki vienkārši sāka lasīt internetu, atrada kaut kādas vietnes, kas ir saistītas ar ekstrēmistisku darbību, un izdomāja parādīt brašuļu drosmi."

Netieši šo hipotēzi atbalsta arī Carnajevu un viņu paziņu uzvedība.

BMW ar numuru "Terrorista #1" bijis pazīstams arī Džoharam Carnajevam. Šīs automašīnas fotogrāfiju viņš ievietojis savā tvitera kontā.

Būtu dīvaini, ja Carnajevs, būdams saistīts ar teroristiem un gatavojot sprādzienus, vizinātos pa Bostonu automašīnā ar šādu provokatīvu numurzīmi, norāda portāls "newsru.com". Toties teorijai par brašām pārgalvībām šāda uzvedība pilnībā atbilst.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas pirmdienas pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 180 tika ievainoti.

Par sprādzienu sarīkošanu aizdomās tiek turēti divi čečenu imigranti - brāļi Tamerlans un Džohars Carnajevi.

26 gadus veco Tamerlanu policija nošāva operācijas gaitā naktī uz piektdienu Bostonas priekšpilsētā Votertaunā, bet jaunāko brāli - 19 gadus veco Džoharu - pēc plašas vajāšanas operācijas varasiestādēm izdevās aizturēt piektdienas vakarā.

Džohars Carnajevs atrodas slimnīcā smagā stāvoklī un "nespēj komunicēt", sestdien pavēstīja Masačūsetsas štata gubernators Devāls Patriks.

Telekanāls CNN, atsaucoties uz vārdā neminētu federālo amatpersonu, vēsta, ka Carnajevs ievainojuma dēļ var pazaudēt balsi uz visiem laikiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!