Foto: EPA/LETA
ASV budžetā šogad gaidāms rekordaugsts budžeta deficīts - 1,65 triljoni ASV dolāru (aptuveni 855 miljardi latu) jeb 10,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pretstatā 1,29 triljoniem ASV dolāru (668 miljardiem latu) 2010.gadā, liecina ASV prezidenta administrācijas aplēses.

Paredzēts, ka deficīta samazināšanas nolūkā Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama pirmdien nāks klajā ar plānu, kas paredz nākamgad apcirpt valdības tēriņus par 90 miljardiem ASV dolāru (47 miljardiem latu) un dramatiski palielināt nodokļu ieņēmumus, paaugstinot nodokļu likmes un atceļot nodokļu atvieglojumus.

Reaģējot uz sabiedrībā valdošajām bažām, ka valdība dzīvo pāri saviem līdzekļiem, prezidenta administrācija gatavojas apsolīt, ka tuvākajos desmit gados budžeta deficīts tiks samazināts vairāk nekā par triljonu ASV dolāru (518 miljardiem latu).

Plāns paredz nākamās desmitgades laikā par 400 miljardiem ASV dolāru (207 miljardiem latu) samazināt izdevumus programmām, kas nav prioritāras, kā arī turpmākajos piecos gados par 78 miljardiem ASV dolāru (40 miljardiem latu) ierobežot izdevumus aizsardzībai.

Turklāt saskaņā ar plānu tiks apcirptas energosubsīdijas trūcīgajiem iedzīvotājiem, iesaldētas algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem un samazināti izdevumi infrastruktūras attīstības un dažādām citām programmām.

Iecerēts atcelt nodokļu atvieglojumus cilvēkiem ar lielākajiem ieņēmumiem, kā arī naftas, gāzes un ogļu kompānijām. Tomēr valdība cer, ka nodokļu ieņēmumus ļaus palielināt arī spēcīgāka izaugsme pasaulē lielākajā ekonomikā.

Vienlaikus, lai nenoslāpētu ekonomikas pieaugumu, plāns arī paredz pārorientēt miljardiem ASV dolāru lielus tēriņus uz augsto tehnoloģiju un zaļās enerģijas nozarēm, kā arī programmām, kur nolūks ir palīdzēt bezdarbniekiem.

Ar šo plānu Obamas administrācija cer 2012.gadā samazināt budžeta deficītu līdz 7% un 2013.gadā - līdz 4,6%. Demokrātu partijas pārstāvis Obama ir solījis līdz savas prezidentūras termiņa beigām 2013.gada janvārī apcirpt budžeta deficītu uz pusi.

Tikmēr opozīcijā esošās Republikāņu partijas biedri pieprasījuši, lai tiktu īstenota vēl vērienīgāka budžeta tēriņu cirpšana un kritizējuši Obamu, ka viņš pietiekami daudz nedara valsts finanšu sakārtošanā.

Republikāņi ir pārliecināti, ka tieši izdevumu samazināšana veicinās ekonomikas pieaugumu, savukārt Obamas administrācija norāda, ka tēriņu cirpšana ir nepieciešama, taču tā ir rūpīgi jāizvērtē, lai nenoslāpētu tautsaimniecības atveseļošanos.

Pēdējā laikā pastiprinās bažas, ka Savienoto Valstu nespēja nodrošināt kontroli pār budžetu galu galā var izraisīt parādu krīzi un iespējamas maksātnespējas iestāšanos, kas var novest pie globāla mēroga satricinājumiem, raksta aģentūra AFP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!