Foto: Reuters/Scanpix

ASV republikāņu partijas prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs ievēlēšanas gadījumā sola būt stingrākam attīstībās ar Krieviju un izlabot visas ārpolitiskas kļūdas, kuras, viņaprāt, pieļāvusi pašreizējā prezidenta Baraka Obamas administrācija, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ceturtdien, oficiāli piekrītot kandidēt uz prezidenta amatu, Romnijs kritizēja Obamu par "pārāk mīksto" pozīciju attiecībās ar Krieviju, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Manas ievēlēšanas gadījumā mūsu sabiedrotie varēs izjust lielāku lojalitāti, bet [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins ieraudzīs mazāku elastību mūsu pozīcijās un lielāku stingrību," paudis Romnijs.

Lielāku elastību sarunās ar Krieviju solījis Obama, apspriežot ar iepriekšējo Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu ASV pretraķešu aizsardzības plānus. "RINovosti" atgādina, ka Obama atzinis - pēc pārvēlēšanās viņš varēšot nebūt tik stingrs sarunās ar Krieviju šajā jautājumā.

Romnijs savukārt norādījis, ka Obama "pametis savus draugus Polijā", atsakoties no ASV pretraķešu sistēmas daļas izvietošanas šajā valstī. Romnijs ievēlēšanas gadījumā solīja uzticību sabiedrotajiem un stingru pozīciju attiecībās ar sāncenšiem un ienaidniekiem.


Jau vēstīts, ka bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs ASV Republikāņu partijas konventā oficiāli pieņēma, ka tiek izvirzīts par partijas kandidātu novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.


Romnijs bija pārliecinošs Republikāņu partijas štatu priekšvēlēšanu un priekšvēlēšanu sapulču līderis, jau laikus iegūstot izvirzīšanai nepieciešamo 1144 konventa delegātu atbalstu.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās vai priekšvēlēšanu sapulcēs balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu.

Demokrātiskās partijas konvents, kurā par šīs partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām tiks izvirzīts pašreizējais valsts vadītājs
Baraks Obama
, notiks no 4. līdz 6.septembrim Ziemeļkarolīnas štata Šarlotes pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!