Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts departaments ir publiskojis Ukrainas austrumos uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzamie karavīri vienādos formastērpos un ar Krievijas armijas ieročiem esot šīs valsts militāristi, vēsta aģentūra AP.

11 lappušu garš Valsts departamenta dokuments ar fotogrāfijām ir nodots mediju rīcībā. Tas ir jaunākais no Rietumu centieniem pierādīt, ka Maskava ar saviem karavīriem cenšas izraisīt nemierus Ukrainā.

Attēlos redzami Krimā un Slovjanskā nofotografēti cilvēki vienādos formastērpos un ar viena veida Krievijas granātmetējiem RPG-26.

Aģentūra AP norāda, ka nevar uzreiz neatkarīgi pārbaudīt šīs fotogrāfijas, kuras ņemtas vai nu no interneta, vai Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) tās iesnieguši Ukrainas diplomāti.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos saglabājas saspringta situācija. Virkni drošības iestāžu un valdības ēku ir ieņēmuši prokrieviskie separātisti. Ukraina valdība ir pasludinājusi pretterorisma operāciju pret bruņotajām grupām.

Plaši tiek uzskatīts, ka separātistus vada Krievija. Vietām atklāti ir novērojami ar Krievijas armijas ieročiem bruņoti tā sauktie "zaļie cilvēciņi", kuri bija novēroti arī Krimā pirms tās aneksijas martā. Tiek uzskatīts, ka tās ir Krievijas armijas vienības.

Pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzina, ka Krimā pirms 16. marta referenduma par pussalas atdalīšanos no Ukrainas un tā laikā atradās Krievijas karavīri, lai gan iepriekš pats to noliedza, norādot, ka tās ir vietējo iedzīvotāju "pašaizsardzības vienības" un ka Krievijas armijai raksturīgais militārais ekipējums ir "nopērkams veikalos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!