Foto: AFP/Scanpix

ASV militārie speciālisti sākuši nelielas grupas Sīrijas nemiernieku apmācīšanu, cenšoties radīt spēku, kas varētu stāties pretī grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pašlaik drošā vietā tiek apmācīti 90 cilvēki, bet drīzumā objektos Jordānijā, Turcijā, Katarā un Saūda Arābijā tiks apmācīti arī citi, paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

"Mēs sākam ar cilvēkiem, kas ir rūpīgi pārbaudīti," norādīja ministrs. Programmai pieteikušies gandrīz 4000 brīvprātīgo kaujinieku, bet pēc rūpīgām pārbaudēm apmācību vietas piedāvātas tikai 400.

Kārters skaidro, ka šo spēku uzdevums būs karot pret "Islāma valsti" un nevis prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Viņš gan nepaskaidro, kas notiks, ja nemiernieki saskarsies ar valdības armiju.

Kaujinieki no ASV saņems samaksu, kā arī koalīcijas spēku atbalstu, kad būs atpakaļ kaujas laukā. Apmācību nodrošina aptuveni 450 ārzemju karavīri, no kuriem 350 ir amerikāņi.

Nākamo trīs gadu laikā Pentagons plāno apmācīt vairāk nekā 15 000 nemiernieku.

Kārters pasvītro, ka pret apmācāmajiem kaujiniekiem tiek izvirzītas stingras prasības un uzvešanās atbilstoši starptautiskajiem likumiem. "Jebkurš turpmāks atbalsts viņiem būs ļoti atkarīgs no viņu labās uzvedības," norāda Kārters.

Pentagons neatklāj, kad pirmie apmācītie kaujinieki būs gatavi doties uzdevumā.

ASV kopš pagājušā gada ir daļa no starptautiskās koalīcijas, kas veica gaisa triecienus "Islāma valsts" kaujiniekiem, kuri ir sagrābuši lielu daļu Sīrijas un Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!