Foto: DELFI

Savienotās Valstis sākušas izdalīt Sīrijas nemierniekiem ieročus, otrdien paziņojis lielākā nemiernieku grupējuma - Brīvās Sīrijas armijas - Augstākās kara padomes pārstāvis.

Jūnijā pēc atklājuma, ka Sīrijas režīms neliela mēroga uzbrukumā izmantojis zarīna gāzi, prezidenta Baraka Obamas administrācija nolēma sākt piegādāt ieročus Sīrijas nemierniekiem ar CIP starpniecību.

Tomēr sekojošos mēnešos nemiernieku līderi un ASV likumdevēji sūdzējās, ka solītie ieroči vēl nav Sīrijai piegādāti, un arī Obamas vietnieki atzina, ka piegādes kavējas.

"Savienotās Valstis izdala neletālu palīdzību un (..) arī zināmu letālu palīdzību Augstākajai kara padomei," kas pārrauga ģenerālim Salimam Idrisam lojālo nemiernieku militārās operācijas, preses konferencē Vašingtonā atklāja padomes preses pārstāvis.

ASV piegādā letālu palīdzību, jo "viņi ir pārliecināti, ka Augstākās kara padomes iedibinātais mehānisms ir labi pārbaudīts, un viņi būs pārliecināti, ka ieroči nenonāks nepareizajās rokās", norādīja padomes pārstāvis, ar to acīmredzot domājot Vašingtonas bažas, ka ieroči var nonākt pie tādiem radikālajiem islāmistu grupējumiem kā "Al Nusra".

Viņa komentāri varētu būt pirmā publiskā liecība, ka ASV militārā palīdzība beidzot ir ceļā pie nemierniekiem.

Savukārt kāds avots ASV valdībā norādīja, ka šobrīd ASV ieroči pie Sīrijas nemierniekiem, visticamāk, vēl nav nonākuši, tomēr nenoliedza, ka tie varētu būt ceļā.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien paziņoja, ka Vašingtona mēģina uzlabot savu sniegto atbalstu Sīrijas opozīcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!