Foto: AFP/Scanpix

ASV ir nobažījušās par to, kā garantēt ķīmisko ieroču drošību Sīrijā pēc iespējamās prezidenta Bašara al Asada režīma krišanas, ceturtdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Paneta sacīja, ka neapsvērs bruņoto spēku sūtīšanu uz kara pārņemto Sīriju pat ķīmisko ieroču drošības garantēšanai, bet pieļāva ASV militāru klātbūtni Sīrijā, ja Asada režīma krišanai sekotu mierīgs pārejas periods.

Lai gan ASV valdība ir brīdinājusi Sīriju nelietot ķīmiskos ieročus karā pret nemierniekiem, Paneta sacīja, ka lielāks risks varētu būt haotisks varas vakuums pēc Asada režīma.

"Es uzskatu, ka tagad lielākas bažas ir par to, kādi soļi jāsper starptautiskajai sabiedrībai, lai būtu pārliecība, ka pēc Asada gāšanas .. mēs varēsim garantēt drošību šajos [ķīmisko ieroču] objektos," teica Paneta. "Es uzskatu, ka tas tieši tagad ir vislielākais izaicinājums," viņš uzsvēra.

Paneta sacīja, ka ASV apspriež šo jautājumu ar Izraēlu un citām reģiona valstīm, bet noraidīja iespējamību, ka ASV sauszemes spēki tiktu nosūtīti uz Sīriju, kamēr tur ir "naidīga situācija". Viņš uzstāja, ka ASV varētu uzņemties militāru lomu Sīrijā tikai tad, ja to lūgtu jauna Sīrijas valdība.

ASV, citas Rietumvalstis un Izraēla ir nobažījušās par to, ka Sīrijas ķīmiskie ieroči varētu nonākt islāmisku teroristu grupējumu rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!