Foto: DELFI

ASV Senāta komiteja otrdien apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz iespēju iegūt pilsonību miljoniem ASV nelegāli dzīvojošu imigrantu. Ar šo balsojumu ir apstiprināta reformu virzīšana izskatīšanai Senātā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par demokrātu partijas virzītā likumprojekta apstiprināšanu nobalsoja 13 Senāta komitejas locekli, bet pret bija pieci. Demokrātu kontrolētais senāts likumprojektu, kurš paredz nozīmīgākās imigrācijas politikas izmaiņas ceturtdaļgadsimta laikā, skatīs jūnijā, informē BBC.

Iepriekšējo reizi imigrācijas reformas ASV mēģināja pieņemt 2007. gadā, kad Senāts nobalsoja pret tām, atgādina BBC. 2010. gadā Kongress apsprieda, bet nepieņēma "Sapņu lēmumu", kas piešķirtu legālu statusu imigrantiem, kuri ASV ieradušies bērnu dienās.

Otrdienas senāta komitejas balsojumu apsveica ASV prezidents Baraks Obama, kurš iepriekš izteica cerības, ka izmaiņas imigrācijas politikā tiks apstiprinātas 2013. gada pirmajā pusē.

Līdzās 10 Senāta komitejas demokrātiem par reformu tālāku virzīšanu nobalsoja arī trīs republikāņi, uzsver BBC.

Likumprojekts paredz noteikumus, kas atļautu aptuveni 11 miljoniem ASV nelegāli dzīvojošo personu iegūt "reģistrētā pagaidu imigranta statusu", ja ir izpildīti noteikti priekšnosacījumi.

Iegūtais statuss pēc noteikta laika dotu tiesības imigrantiem pietikties zaļajai kartei, kas piešķir pastāvīgā iedzīvotāja tiesības.

Jaunais likumprojekts paredz arī uzlabot drošību uz Meksikas un ASV robežas, iesaistot tās apsargāšanā vairāk aģentu un bezpilota lidaparātus.

Lielākā daļa no 11 miljoniem nereģistrēto imigrantu ir spāniskas izcelsmes, un republikāņi ir sapratuši, ka ir jāatbalsta demokrātu virzītās imigrācijas reformas, lai būtu cerības iegūt šo potenciālo vēlētāju balsis.

Jūlijā Obama nāca klajā ar programmu, kas ļāva jauniem nelegālajiem nodarbinātajiem, kas ASV ieradušies kā bērni, pieteikties divu gadu ilgai vīzai, kas pēc termiņa beigām ir atjaunojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!