Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāta demokrātu un republikāņu līderi pēc pirmdien notikušajām sarunām pauda pārliecinātību un optimismu, ka viņiem izdosies rast vienošanos, lai izvairītos no potenciāli katastrofālā parādu defolta.

"Es esmu ļoti optimistiski noskaņots par to, ka mums šonedēļ izdosies panākt saprātīgu vienošanos, lai atsāktu valdības darbu, samaksātu nācijas rēķinus un sāktu ilgtermiņa sarunas, lai mūsu mūsu valsti atkal nostatītu uz stabila fiskālā pamata," pēc tikšanās ar Senāta vadošo republikāni Miču Makonelu sacīja Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds.

Makonels norādīja, ka pēdējo dienu laikā viņam un Rīdam bijušas "vairākas ļoti konstruktīvas domu apmaiņas par to, kā virzīties uz priekšu".

"Šīs diskusijas turpinās, un es dalos ar viņu optimismā, ka mums būs rezultāts, kas ir pieņemams abām pusēm," piebilda Makonels.

Jebkura vienošanās, kas tiek pieņemta demokrātu kontrolētajā Senātā, ir jānodod apstiprināšanai republikāņu kontrolētajai Pārstāvju palātai, pirms tā nonāk uz prezidenta Baraka Obamas galda.

Ja ASV parādsaistību griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valstij aptrūksies finanšu līdzekļu un tā pirmo reizi vēsturē piedzīvos parādsaistību maksātnespēju.

Akciju biržas jau šobrīd ņem vērā maksātnespējas iespējamību, ja starp prezidentu Baraku Obamu, demokrātiem un republikāņiem līdz ceturtdienas naktij netiks panākta vienošanās.

Republikāņi un demokrāti pēdējo dienu laikā gan norādījuši, ka vienošanos nepieciešams panākt par katru cenu, neskatoties uz nesaskaņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!