Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāts ceturtdien apstiprinājis likumprojektu, kas paredz piešķirt Ukrainai ievērojamu finansiālo palīdzību, letālu bruņojumu, kā arī nosaka Ukrainu kā īpašu ASV partneri ārpus NATO.

Likumprojekts tāpat atļauj prezidentam Barakam Obamam noteikt sankcijas pret "Gazprom", "Rosoboronexport" un citām Krievijas organizācijām.

Likumprojekts paredz sniegt palīdzību Ukrainai kara, aizsardzības un enerģētikas jomās, kā arī civilajā sektorā, it īpaši attiecībā uz iekšzemē pārvietotajām personām.

Ar likumprojektu Baltais nams tiek aicināts sākt piegādāt Kijevai ieročus, visupirms prettanku un bruņas caursitošos. Šādam mērķim 2015.gadā valdībai atļauts tērēt 350 miljonus dolāru.

Tāpat tas ļauj ASV izpildvarai iegādāties un transportēt degvielas ārkārtas krājumus, lai apmierinātu Ukrainas vajadzības, un sniegt palīdzību Ukrainai remontēt enerģētikas infrastruktūru. Šim mērķiem atvēlēts finansējums 50 miljonu dolāru apmērā.

Senāts "Likumu par atbalstu Ukrainas brīvībai - 2014" pieņēma vienbalsīgi, tas vēl jāapstiprina Pārstāvju palātai un jāparaksta prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!