Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāts ceturtdien balsojumā atbalstīja plašo imigrācijas likumu reformu, kas pavērs ceļu pilsonības iegūšanai aptuveni 11 miljoniem nereģistrēto imigrantu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par likumprojektu nobalsoja 68 senatori, bet pret bija 32. Apstiprinošais balsojums seko mēnešiem ilgām debatēm un solījumiem ievērojami palielināt finansējumu robežu apsargāšanai.

Tomēr likumprojekta liktenis ir atkarīgs no balsojuma daudz konservatīvāk noskaņotajā Kongresa Pārstāvju palātā, norāda BBC.

"Senāts šodien izdarīja savu darbu. Tagad Pārstāvju palātai ir jāizdara tas pats," pēc balsojuma paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, kurš imigrācijas jautājumu ir izvirzījis par vienu no sava otrā prezidentūras termiņa prioritātēm un vēlas reformas pieņemt līdz rudenim.

Reformas paredz, ka nelegālie imigranti iegūs legālu statusu un 13 gadu laikā varēs iegūt ASV pilsonību.

Imigrācijas reformu nepieciešamību ir veicinājušas pagājušā gada vēlēšanas, kurās spāniskas izcelsmes vēlētāji ar lielu pārsvaru atbalstīja Baraku Obamu un demokrātu kandidātus.

Lielākā daļa no 11 miljoniem nereģistrēto imigrantu ir spāniskas izcelsmes, un republikāņi ir sapratuši, ka ir jāatbalsta imigrācijas reformas, lai būtu cerības iegūt šo vēlētāju balsis. Tomēr daļa republikāņu uzskata, ka likums paredz apbalvot cilvēkus, kas ASV ir ieradušies pārkāpjot likumu.

ASV nav veikusi nozīmīgas imigrācijas likuma reformas kops 2007. gada, kad reformētu likumprojektu neizdevās pieņemt Senātā. 2010. gadā Kongress apsprieda, bet nepieņēma "Sapņu lēmumu", kas piešķirtu legālu statusu imigrantiem, kuri ASV ieradušies bērnu dienās.

Jūlijā Obama nāca klajā ar programmu, kas ļāva jauniem nelegālajiem nodarbinātajiem, kas ASV ieradušies kā bērni, pieteikties divu gadu ilgai vīzai, kas pēc termiņa beigām ir atjaunojama. Prezidents izteica cerību, ka imigrācijas likuma izmaiņas tiks pieņemtas 2013. gada pirmajā pusē.

Prognozes liecina, ka balto amerikāņu īpatsvars pēdējās desmitgadēs ASV turpina sarukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!