Foto: AFP/Scanpix
ASV pa tiešo Sīrijas nemierniekiem sūtīs "ne letālu" palīdzību, ceturtdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, apbēdinot prezidenta Bašara al Asada oponentus, kuri Rietumiem pieprasa ieročus, vēsta aģentūra "Reuters".

Runājot "Sīrijas draugu" konferencē Romā, Kerijs norādīja, ka ASV vairāk nekā divas reizes palielinās palīdzības apjomu Sīrijas civilajai opozīcijai, piešķirot papildus 60 miljonus dolāru (32 miljoni latu) drošības garantēšanai. ASV paplašinās pārtikas un medikamentu palīdzību opozīcijai un tās kaujiniekiem, uzsvēra Kerijs.

Kerija piedāvātie medikamenti un ASV karavīru gatavās pārtikas devas ir tālu no tā, ko vēlējās saņemt sīrieši, kuriem interesē moderni prettanku un pretgaisa ieroči, lai pretotos galvenokārt Krievijas apgādātajiem Asada spēkiem, norāda "Reuters".  ASV tāpat nepiegādās bruņuvestes, bruņotu transportu un neapmācīs kaujiniekus.

Palīdzība ir reāls solis, ar ko ASV norāda, ka vēlas darīt vairāk, lai palīdzētu opozīcijai gandrīz divus gadus ilgušajā konfliktā, kur režīma un tā oponentu bruņotajā cīņā ir gājuši bojā aptuveni 70 000 cilvēku.

Galvenā Sīrijas opozīcijas organizācija Nacionālā koalīcija iepriekš paziņoja, ka nepiedalīsies sarunās Romā, protestējot pret to, ka starptautiskā sabiedrība nepietiekami reaģējot uz Sīrijā notiekošo vardarbību. Grupa savu lēmumu gan mainīja, kad ASV un Lielbritānija solīja sniegt lielāku atbalstu.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki opozīcijas kaujiniekus ievērojami pārspēj uguns jaudas ziņā - ar tankiem, aviāciju, raķetēm un smagajiem ieročiem. Režīma spēkiem bruņojumu piegādā arī Asada valdības galvenā sabiedrotā - Krievija. Galvenie opozīcijas kaujinieku atbalstītāji esot Apvienotie Arābu Emirāti, Katara un Lībija, novembrī vēstīja laikraksts "Financial Times".

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!