Foto: AFP/Scanpix

ASV pirmdien paziņoja, ka Sīrijas opozīcijai vispirms jākoordinējas un jānosprauž ceļš uz demokrātiju, pēc Francijas prezidenta Fransuā Olanda paustā aicinājuma Sīrijas opozīcijai veidot pagaidu valdību un solījuma, ka Francija šo valdību atzīs.

Olands pirmdien Francijas vēstnieku ārvalstīs sanāksmē Parīzē sacīja, ka "Francija aicina Sīrijas opozīciju izveidot pagaidu valdību, kas būtu iekļaujoša un reprezentatīva, un kas var kļūt par jaunās Sīrijas leģitīmu pārstāvi". "Francija atzīs Sīrijas pagaidu valdību, kad tā būs izveidota," teica Olands.

Atbildot uz jautājumu par šiem Olanda izteikumiem, ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda sacīja, ka ASV aicina Sīrijas opozīciju "ciešāk koordinēties" ar pilsoņiem Sīrijā un ārpus tās.

"Tas ir pirmais, kas jādara - viņiem visiem jāvienojas par to, kā jāizskatās pārejas procesam. Acīmredzot viņiem jāizlemj, vai un kad viņi var būt gatavi sākt cilvēku izvirzīšanu" amatiem pagaidu valdībā, reportieriem sacīja Nulenda.

Daži eksperti un aktīvisti ir pauduši bažas par Sīrijas opozīcijas sašķeltību un iespēju, ka sunnīti varētu mēģināt atriebties šiītu alavītu kopienai, kas Sīrijā ir minoritāte, bet kuras loceklis ir prezidents Bašars al Asads.

Opozīcijas grupējuma "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida 21.augustā paziņoja, ka šis grupējums pēta iespēju izveidot pagaidu valdību, bet brīdināja nesasteigt tās veidošanu.

Sīrijā  jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret  prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas izvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!