Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV Aukstā kara laikā ieguvušas un slepenā aviobāzē Nevadas tuksnesī izmēģinājušas Padomju Savienībā ražotas kaujas lidmašīnas, atsaucoties uz šonedēļ atslepenotiem dokumentiem, vēsta ārvalstu mediji.

Izmēģinājumi notikuši mīklainajā, dažādiem nostāstiem par NLO un sazvērestības teorijām apvītajā "Area 51" (51. zona), kuras eksistence oficiāli apstiprināta tikai pēc ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) dokumentu atslepenošanas šogad augustā.

1968. gadā te izmēģināts padomju iznīcinātājs "MiG 21", par atslepenoto informāciju raksta raidsabiedrība RT. Lidaparātu amerikāņi ieguvuši no Izraēlas, savukārt ebreji pie agrīnā "MiG" tikuši 1966. gadā, kad ar slepenā dienesta "Mossad" palīdzību ar to uz Izraēlu aizbēdzis Irākas gaisa spēku kapteinis.

Amerikāņu piloti, kas izmēģinājuši padomju lidaparātu, raksturojuši to kā "labu un īstu lidmašīnu". Izmēģinājumu mērķis bijis taktiskiem nolūkiem salīdzināt padomju ražojumu ar ASV kaujas lidmašīnām.

Tāda pati programma notikusi arī 1967. gadā, kad paklusām izmēģināts "MiG 17". Slepenajā bāzē notikuši arī citi "MiG" izmēģinājumi, tomēr daudzi dokumenti par operāciju, kas ieguvusi apzīmējumu "Sarkanais laukums", joprojām ir slepeni.

Slepenajā bāzē izmēģināti vairāki ASV gaisa spēku projekti, tai skaitā radariem neredzamais "Stealth F-117". Tomēr visslavenākā no te izmēģinātajām ir spiegošanas lidmašīna "U2".

Leģendārā lidaparāta izmēģinājumi sākti 1955. gadā. 1960. vienu "U2" virs PSRS notrieca padomju pretgaisa aizsardzības raķete, tomēr par spīti šim incidentam "U2" joprojām ir ASV gaisa spēku ierindā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!