Foto: AFP/Scanpix

Savienotās Valstis pirmdien solījušas sadarboties ar Vāciju, lai pienācīgi atrisinātu situāciju ASV dubultaģenta lietā.

Jau vēstīts, ka ASV un Vācijas attiecībās draud izcelties kārtējais spiegošanas skandāls.

Pagājušajā nedēļā Vācijā tika arestēts 31 gadu vecs Vācijas izlūkošanas dienesta BND darbinieks, kurš, domājams, aptuveni divus gadus spiegojis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) labā.

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien vizītes laikā Pekinā norādīja, ka atklātībā nonākusī ASV dubultaģenta lieta ir uztverama nopietni un, ja šīs apsūdzības izrādīsies patiesas, tās varētu iedragāt uzticību abu valstu starpā.

Pieturoties pie parastās prakses spiegošanas jautājumos, Vašingtona Merkeles izteikumus nekomentēja, bet Baltā nama pārstāvis Džošs Ernests pirmdien paziņoja, ka Vašingtona sadarbosies ar Vāciju, lai atrisinātu šo situāciju.

"Attiecības, kas ASV ir ar Vāciju, ir neiedomājami svarīgas. Šī partnerība ir veidota, balstoties uz cieņu. Tā ir balstīta uz desmitgadēm ilgu sadarbību un kopīgām vērtībām," paziņoja Ernests.

Pagājušajā gadā no bijušā ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķa Edvarda Snoudena atklātībai nodotajiem materiāliem kļuva zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Tostarp atklājās, ka izspiegoti arī Merkeles telefonsakari.

Šie atklājumi izraisīja saspīlējumu ASV un Vācijas attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!